Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας

Νεολιθικό αγγείο

Μικρό χειροποίητο αγγείο καλής ποιότητας, που προέρχεται από την κεντρική Εύβοια και τοποθετείται χρονολογικά στη Μέση Νεολιθική Εποχή (5000-4500 π.Χ.). Έχει σχήμα φιάλης, με ημισφαιρικό το κατώτερο μέρος και πλατύ κοίλο ανοιχτό λαιμό, που κλείνει προς τα επάνω. Η επιφάνειά του είναι ερυθρού χρώματος, καλά στιλβωμένη, και καλύπτεται με απλή γραπτή γεωμετρική διακόσμηση, που έχει γίνει με καστανό χρώμα και χωρίζεται σε δύο μέρη, τα οποία ακολουθούν το σχήμα του αγγείου. Το κατώτερο μέρος κοσμείται με τεμνόμενες παράλληλες γραμμές, που ξεκινούν από μία οριζόντια γραμμή στην κορυφή. Ακολουθεί μία κενή ταινία και μία ακόμη οριζόντια γραμμή, που συμπίπτει με την ακμή που δημιουργείται στην περιφέρεια του αγγείου. Το ανώτερο μέρος, ο κοίλος λαιμός κάτω από το χείλος, κοσμείται με μία σειρά από διαγραμμισμένα τρίγωνα.

Χρονολόγηση: Νεολιθική Εποχή, 5000 - 4500 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Εύβοια, σπήλαιο Σκοτεινή των Θαρουνίων (κεντρική Εύβοια)