Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας

Ειδώλιο καθιστής ανδρικής μορφής

Σπάνιο στο είδος του είναι το μικρό ειδώλιο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, που προέρχεται από τη Μάνικα. Παριστάνει ανδρική μορφή, καθιστή σε θρόνο, με τα χέρια διπλωμένα μπροστά στο στήθος. Ο τύπος του είναι ασυνήθιστος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απόδοση των χαρακτηριστικών της μορφής, σε συνδυασμό και με το υλικό κατασκευής. Η κόμμωση είναι ιδιάζουσα, κυρίως στο πίσω μέρος του κεφαλιού, το πρόσωπο αποδίδεται στρογγυλό με μεγάλα μάτια και τα χαρακτηριστικά του δηλώνονται με εγχάραξη. Το υλικό κατασκευής του ειδωλίου είναι εξαιρετικά σπάνιο για την κατασκευή κυκλαδικών ειδωλίων, είναι, όμως, γνωστό από παρόμοια ευρήματα στις Αρχάνες της Κρήτης. Το μικρό γλυπτό θυμίζει έντονα αντίστοιχα έργα ανατολικής προέλευσης και αποδεικνύει τις επαφές του νησιού με τη Μέση Ανατολή, αλλά και τη σημασία του οικισμού της Μάνικας στην 3η χιλιετία π.Χ.

Χρονολόγηση: Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, 3000 - 1800 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μάνικα