Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας

Βιολόσχημο ειδώλιο

Ειδώλιο σε σχήμα βιολιού, τυπικό δείγμα της κυκλαδικής γλυπτικής κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Προέρχεται από τη Μάνικα και θεωρείται από τα πρωιμότερα δείγματα του είδους. Σώζεται σχεδόν ακέραιο και παριστάνει γυναικεία μορφή ιδιαίτερα σχηματοποιημένη, σε όρθια στάση. Η εικόνα που δίνει είναι αυτή του βιολιού, καθώς ο λαιμός είναι δυσανάλογα ψηλός σε σχέση με το σώμα, και τα χέρια σχεδόν ανύπαρκτα, ενωμένα με τους γοφούς, ενώ το μοναδικό διακριτικό διακοσμητικό στοιχείο είναι ένας ανάγλυφος δακτύλιος στη βάση του κεφαλιού. Το ειδώλιο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω του ότι είναι κατασκευασμένο από κόκαλο και όχι από μάρμαρο, που ήταν ο κανόνας για αυτού του είδους τα έργα. Αντίστοιχα κυκλαδικά ειδώλια από κόκαλο και ελεφαντόδοντο βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στις Αρχάνες της Κρήτης και στην Αττική. Στη Μάνικα έχουν βρεθεί πλήθος ειδωλίων που αντιπροσωπεύουν όλες τις φάσεις της κυκλαδικής πλαστικής και αποδεικνύουν τις επαφές της Μάνικας με τις Κυκλάδες.

Χρονολόγηση: Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, 3000 - 1800 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μάνικα