Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας

Ταφικός αμφορέας του 8ου αιώνα π.Χ., χαρακτηριστικό παράδειγμα ευβοϊκού εργαστηρίου
Ταφικός αμφορέας

Ο αφμορέας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τοπικού ευβοϊκού εργαστηρίου κεραμικής στα τέλη του 8ου αι. π.Χ. Είχε χρησιμοποιηθεί ως ταφικό αγγείο για την ταφή ενός παιδιού, τα οστά του οποίου βρέθηκαν στο εσωτερικό του. Το αγγείο έχει ωοειδές σώμα, ψηλό κωνικό πόδι, μεγάλο κωνικό λαιμό και δύο μικρές κατακόρυφες λαβές. Ολόκληρη η επιφάνειά του καλύπτεται με τη συνήθη διακόσμηση της γεωμετρικής περιόδου, οργανωμένη σε ζώνες. Η κύρια ζώνη στο σώμα του αμφορέα, στο ύψος των λαβών, διακοσμείται με μία σειρά πουλιών που κινούνται προς τα αριστερά, επάνω σε γραμμή, ενώ από κάτω τους εμφανίζονται ρόμβοι. Εκατέρωθεν της κεντρικής αυτής μετόπης υπάρχουν μοτίβα με ρόμβους και παράλληλες γραμμές. Η αμέσως κατώτερη ζώνη έχει τη μορφή μετοπών-τριγλύφων, όπου στις μετόπες εικονίζονται ομόκεντροι κύκλοι. Το υπόλοιπο αγγείο καλύπτεται με παράλληλες οριζόντιες ή κατακόρυφες γραμμές, ενώ το κατώτερο μέρος του σώματος είναι ολόβαφο.

Χρονολόγηση: Πρώιμοι Ιστορικοί Χρόνοι, 800 - 700 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ερέτρια, εργαστήριο χρυσοχόου