Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών

Ειδώλιο ιππέα

Ενδιαφέρον ειδώλιο ιππέα, που βρέθηκε σε τάφο της ύστερης αρχαϊκής εποχής και θυμίζει έντονα τα έξοχα έφιππα αγάλματα ανδρών της ίδιας περιόδου. Είναι συγκολλημένο από θραύσματα και στηρίζεται σε σχεδόν ορθογώνια βάση. Επάνω σε αυτή πατάει και με τα τέσσερα πόδια του το άλογο. Ο ιππέας κρατάει και στα δύο χέρια χάλκινα χαλινάρια, που προσαρμόζονται σε ανάλογες οπές στις γροθιές του και στο ρύγχος του αλόγου. Η κόμη του άνδρα αποδίδεται ενιαία σαν κράνος και το πρόσωπό του τονίζεται από τη γενειάδα, τα μεγάλα μάτια και το εκφραστικό στόμα. Η επιφάνεια του αλόγου και της βάσης καλυπτόταν με λευκό επίχρισμα, ενώ πρασινογάλαζο χρώμα σώζεται στον κορμό του ιππέα, στα χέρια του έως το μέσο των βραχιόνων και στα πόδια έως το μέσο των μηρών.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 500 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ριτσώνα, Νεκροταφείο Ριτσώνας, τάφος 31

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Burrows R.M. & Ure P.N., "Excavations at Rhitsona in Boeotia", BSA 14, 1907-1908, 280 and 296-297, 305-306, pl.VII, B, XII

Ure P.N., Aryballoi and Figurines from Rhitsona in Boeotia, Cambridge, 1934, 69, n.31.378, pl. XVIII

Δημακοπούλου Κ., Κόνσολα Ντ., Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, Αθήνα, 1981, σ. 60, πιν.31