Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών

Μελανόμορφη κύλικα τύπου Σιάννας

Όμορφη κύλικα τύπου Σιάννας, που κοσμείται με αξιόλογες μελανόμορφες πολυπρόσωπες παραστάσεις σχετικές με αθλητικούς αγώνες. Στη μία πλευρά εικονίζεται σκηνή πάλης ανάμεσα σε δύο αγένειους γυμνούς άνδρες με μεγάλη κοιλιά. Τον αγώνα παρακολουθούν τρεις κριτές, πίσω από κάθε αγωνιζόμενο. Στη δεύτερη πλευρά εικονίζεται αγώνας ρίψης ακοντίου ανάμεσα σε τρεις νέους. Η κεντρική μορφή ετοιμάζεται να ρίξει το ακόντιο, ενώ εμψυχώνεται από τους δύο άλλους αθλητές, οι οποίοι κρατούν χλαμύδα. Και σε αυτό το αγώνισμα υπάρχουν έξι κριτές, τρεις σε κάθε πλευρά της παράστασης. Στο εσωτερικό μετάλλιο παριστάνεται γυμνή ανδρική γενειοφόρος μορφή, που τρέχει προς τα δεξιά κοιτάζοντας αριστερά. Στο αριστερό χέρι κρατάει χλαμύδα, η οποία, όπως και η κώμη του άνδρα, απεικονίζεται με ιώδες χρώμα. Η κύλικα αποτελεί χαρακτηριστικό έργο αττικού κεραμικού εργαστηρίου της αρχαϊκής εποχής.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 560-550 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ριτσώνα, Νεκροταφείο Ριτσώνας
Διαστάσεις: ύψος: 0,139 μ., διάμετρος: 0,092 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: 6113 (R. 49.261)

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Sabetai V., Corpus Vasorum Antiquorum: Greece: Thebes, Archaeological Museum, Αθήνα, 2001, p.43-44, pl 30