Η επίσημη ελληνική θέση  
Η επίσημη ελληνική θέση
Υπόμνημα Ελληνικής Κυβέρνησης
Ψηφίσματα
Διεθνείς Επιτροπές
Το ιστορικό της αφαίρεσης
Τα γλυπτά που λείπουν
UNESCO
Δημοσκοπήσεις
Οργανισμοί
Δελτία τύπου
 
 
Απόσπασμα συνέντευξης του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή

"Ο πολιτισμός είναι κοινωνική επένδυση γιατί ο κόσμος διψά για αξίες και ανθρωπισμό"

Δημοσιογράφος: Έχει νόημα να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, όταν οι Βρετανοί επί δεκαετίες εμφανίζονται αρνητικοί ή πρέπει να αλλάξουμε τακτική και να διαπραγματευτούμε με άλλον τρόπο;
Πρωθυπουργός: Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων. Είναι ένα αίτημα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που οραματίζονται την επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είμαστε και παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της επιστροφής των Γλυπτών. Έχουμε τα επιχειρήματα για να πείσουμε για το δίκαιο του αιτήματος μας. Αισιοδοξούμε ότι, εν τέλει, ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί θα πειστούν, θα αλλάξουν στάση. Ταυτόχρονα, με τη δημιουργία του νέου Μουσείου Ακρόπολης, ενός πραγματικού μουσειολογικού και αρχιτεκτονικού κοσμήματος, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την επιχειρηματολογία μας.

"Απογευματινή της Κυριακής", 4 Ιουνίου 2004




Γεώργιος Βουλγαράκης, Υπουργός Πολιτισμού

Το αίτημα για την αποκατάσταση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα που υπερβαίνει τα εθνικά μας σύνορα και έχει παγκόσμια διάσταση. Δεν πρόκειται για ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας. Δεν θα πάψω ποτέ να τονίζω, ότι η μοναδικότητα του Παρθενώνα, ως παγκόσμιου μνημείου, είναι ο καθοριστικός παράγοντας που καθιστά το αίτημα αυτό οικουμενικό.
Έτσι ακριβώς το αντιλαμβάνονται οι Έλληνες, αλλά και όσοι παραδέχονται το αυτονόητο του αιτήματος. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα σε όλα τα μουσεία του εξωτερικού που κατέχουν γλυπτικά μέλη από τον Παρθενώνα. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να καταστήσω σαφές, ότι επιστροφή τους δεν θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλα μνημεία ή συλλογές αρχαιοτήτων.
Η περίπτωση του Παρθενώνα είναι εντελώς ξεχωριστή. Η επανένωση των Γλυπτών του αποτελεί χρέος απέναντι στην ιστορία. Τα μουσεία οφείλουν να ανταποκριθούν στο ηθικό χρέος προς την πολιτιστική και πνευματική συνοχή της Ενωμένης Ευρώπης. Eίμαι αισιόδοξος και βέβαιος, ότι η επιστροφή του θραύσματος από τη Χαϊδελβέργη, θα ανατροφοδοτήσει τη συζήτηση για την επιστροφή των διάσπαρτων μελών των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πιστεύω στην προοπτική ενός ψύχραιμου και αντικειμενικού διαλόγου. Πιστεύω στη συναίνεση, τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων. Προσβλέπω στη δυναμική του μέλλοντος και στις αισιόδοξες προοπτικές του. Για κάθε διάσπαρτο θραύσμα του Παρθενώνα που επιστρέφει στη θέση του, θα προσφερθούν, ως δείγμα καλής θελήσεως και συνεργασίας, «αντίδωρα» από το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν μας. Οι ερευνητικές εργασίες που διεξάγονται στον Ιερό Βράχο, αλλά και η επικείμενη αποπεράτωση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, προϊδεάζουν την υποδοχή όλων των Γλυπτών στην Ελλάδα. Στην Αίθουσα του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο, θα δοθεί η δυνατότητα για την επανασύνδεση όλων των σωζόμενων μελών του Μνημείου. Εκεί θα στεγαστεί μια συλλογή μεγάλη και ομοιογενής, που αναμένεται να περιλάβει και τα Γλυπτά που διεκδικούμε από το Βρετανικό Μουσείο, τα οποία, έχοντας αποσπαστεί από το ιστορικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο, τείνουν να αυτονομηθούν από το υπόλοιπο μνημείο. Στην Αίθουσα του Παρθενώνα, συγκεκριμένες προθήκες θα παραμείνουν κενές σε αναμονή της επιστροφής των διάσπαρτων Γλυπτών»

Ομιλία, κατά την παρουσίαση του πρώτου θραύσματος των γλυπτών του Παρθενώνα που επέστρεψε στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, 5 Σεπτεμβρίου 2006