Οικογένεια Σλουτζιάρη
Οινόμαος
Ολυμπιάδα
  Όξυλος
Μυθικός ιδρυτής της Ήλιδας, η δράση του οποίου τοποθετείται κατά προσέγγιση μεταξύ του 12ου και του 11ου αι. π.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, έφυγε από την πατρίδα του, Αιτωλία, επειδή είχε σκοτώσει άθελά του τον αδελφό του στο αγώνισμα του δίσκου. Επωφελούμενος της καθόδου των Δωριέων στην Πελοπόννησο και επικεφαλής αιτωλικών φύλων έφθασε στην Ήλιδα, υπέταξε τους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής και έγινε κύριός της. Προχώρησε σε συμφιλίωση των νεήλυδων με τους Επειούς, που ήδη κατοικούσαν εκεί, και επέβαλε την ειρηνική τους συνύπαρξη. Έπεισε τους κατοίκους που ζούσαν στις γύρω κώμες να εγκατασταθούν στην πόλη και έτσι δημιούργησε ισχυρό κράτος που επέκτεινε την κυριαρχία του στα γειτονικά κρατίδια και περιέλαβε το ιερό της Ολυμπίας. Θεωρείται ο τελευταίος από τους μυθικούς βασιλείς της Ήλιδας, που οργάνωσε αγώνες στην Ολυμπία. Ο Παυσανίας αναφέρει (6.24.9) ότι ένα ναόσχημο οικοδόμημα με ξύλινους κίονες, που βρισκόταν στην αγορά της πόλης, θεωρείτο ο τάφος του Οξύλου.
Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης
Οσμάν Σαχ (Osman Sah Bey ή Qara Osman Pasa, ;-1567/8)