Οικογένεια Σλουτζιάρη
  Οινόμαος
Ο Οινόμαος από το ανατολικό αέτωμα του Ναού του Διός στην Ολυμπία
Μυθικός βασιλιάς της Ήλιδας και της Πίσας. Ήταν γιος του Άρη και της Άρπιννας, σύζυγός του ήταν η Στερόπη και κόρη του η πανέμορφη Ιπποδάμεια. Σύμφωνα με χρησμό, θα έχανε τη ζωή του από το γαμπρό του, γι' αυτό καθιέρωσε αγώνα αρματοδρομίας για τους υποψήφιους μνηστήρες της κόρης του, στον οποίο πάντα νικούσε ο ίδιος με τα ανίκητα φτερωτά άλογα που του είχε χαρίσει ο πατέρας του. Η αρματοδρομία άρχιζε στην Ολυμπία και τελείωνε στο βωμό του Ποσειδώνα, στον Ισθμό της Κορίνθου. Δεκατρείς μνηστήρες είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους, όταν έφθασε στην Ολυμπία ο Πέλοπας από τη Λυδία, ο οποίος νίκησε στον αγώνα και πήρε το βασίλειο, ενώ ο Οινόμαος σκοτώθηκε. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του μύθου για το πώς νίκησε ο Πέλοπας. Μία από αυτές αναφέρει ότι τον βοήθησε ο Μυρτίλος, γιος του Ερμή και ηνίοχος του Οινομάου, που αντικατέστησε τις μεταλλικές σφήνες στον άξονα του άρματος με κέρινες, έτσι κατά τη διάρκεια του αγώνα το άρμα διαλύθηκε και ο Οινόμαος σκοτώθηκε. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι η οικία του μυθικού βασιλιά βρισκόταν μέσα στην Άλτι, κοντά στο μεγάλο βωμό του Δία και στην εποχή του από αυτή είχε απομείνει μόνο ένας φθαρμένος ξύλινος κίονας. Ο ταφικός τύμβος του Οινομάου βρισκόταν κοντά στον Κλαδέο και πιο ψηλά βρίσκονταν οι στάβλοι των ονομαστών αλόγων του. Ο Πέλοπας, για να τιμήσει το νεκρό βασιλιά αλλά και να εξαγνισθεί ο ίδιος, οργάνωσε ταφικούς αγώνες προς τιμήν του. Από πολλούς θεωρείται ότι αυτοί αποτέλεσαν την αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ολυμπιάδα
Όξυλος