ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, που υπάγεται διοικητικά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, χωροθετείται στην οδό Σκρά, στην ιστορική συνοικία Χαλέπα.

Κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 11.526τ.μ., με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια έκτασης περίπου 6.000 τ.μ. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 3.500 αρχαία αντικείμενα, εκ των οποίων περίπου 1.000 εκτίθενται για πρώτη φορά. Η τοποθεσία του προσφέρει πανοραμική θέα σε μεγάλο μέρος της πόλης και ιδιαίτερα στο παραλιακό της μέτωπο.

Το Μουσείο, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Θ. Μπομπότη και τους συνεργάτες του, χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών «μονολιθικών» όγκων, που αναδύονται από τη γη, μια συμβολική αναφορά στα τεκμήρια του πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, πέραν των εκθεσιακών χώρων και των χώρων συντήρησης και αποθήκευσης ευρημάτων, περιλαμβάνει χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, καθιστώντας το έναν χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Επίσης στο ισόγειο λειτουργεί πωλητήριο του ΟΔΑΠ, ενώ για τα άτομα με προβλήματα όρασης, έχουν διαμορφωθεί δύο τραπέζια με απτικά εκθέματα, ένα στον προϊστορική συλλογή και ένα στους ιστορικούς χρόνους, στα οποία ο επισκέπτης μπορεί όχι μόνο να πάρει πληροφορίες από τις επιγραφές που είναι γραμμένες στην γραφή Μπράιγ αλλά και να ψηλαφίσει τα ίδια τα αντικείμενα.