ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Βασικοί στόχοι του Μουσείου είναι η συλλογή, καταγραφή, τεκμηρίωση, συντήρηση, μελέτη και προβολή των τεκμηρίων του νεώτερου πολιτισμού της Ελλάδας.

Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν 25.000 περίπου αντικείμενα προερχόμενα από τον ελληνικό χώρο (ηπειρωτικό και νησιωτικό), καθώς και από περιοχές όπου έδρασε ο ελληνισμός. Οι συλλογές καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από τα μέσα του 17ου μέχρι και τον 20ό αιώνα.

Οι μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του αναδεικνύουν τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την πολιτιστική ταυτότητα του νεώτερου ελληνισμού.

Το Μουσείο σήμερα προετοιμάζει τη μεταστέγασή του στο οικοδομικό τετράγωνο Άρεως - Βρυσακίου - Κλάδου και Αδριανού. Δημιουργείται ένα σύγχρονο Μουσείο, όπου ο νεώτερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά μέσα από την ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής αλλά και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Λόγω της προετοιμασίας για τη μετεγκατάσταση του Μουσείου, η οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς, σήμερα λειτουργούν οι εξής εκθεσιακοί χώροι:

- Το κτήριο της οδού Πανός 22, όπου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Άνθρωποι και Εργαλεία: Όψεις της Εργασίας στην Προβιομηχανική Κοινωνία».

- Tο Λουτρό των Αέρηδων, το μόνο από τα δημόσια λουτρά της Αθήνας που σώζεται έως σήμερα.

- Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων ? Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη.

Το Τζαμί Τζισδαράκη θα αποτελέσει μέρος του νέου Μουσείου και, προς το παρόν, δεν είναι επισκέψιμο.

Βασικές αρμοδιότητες του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογής Φοίβου Ανωγειανάκη είναι:

α) Η φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη, δημοσίευση και κυρίως η έκθεση και προβολή στο κοινό των φυλασσόμενων σε αυτό πολιτιστικών αγαθών.

β) Ο εμπλουτισμός των συλλογών του με την αποδοχή δωρεών εκ μέρους φυσικών προσώπων, φορέων ή ιδρυμάτων, με προϊόντα κατασχέσεων, με αγορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με πολιτιστικά αγαθά από όλη την επικράτεια.

γ) Η προβολή του Μουσείου στις δημόσιες και διεθνείς του σχέσεις, η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πάσης φύσεως εκδόσεων, η διαχείριση των αρχείων και της βιβλιοθήκης, η αναζήτηση χορηγιών.