Εξωτερική άποψη του κτηρίου
Το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Βάσου Πετρόπουλου - Παν. Γαρταγάνη, ιδρύθηκε με σκοπό την ανεύρεση, συντήρηση και προβολή λαογραφικού υλικού καθώς και τη διάδοση με κάθε τρόπο των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών στο ευρύ κοινό. Οι πλούσιες συλλογές του που τοποθετούνται χρονικά από τις αρχές του 19ου αι. ως τα μέσα του 20ού αι. περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδας, κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής καθώς και αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη.

Το τριόροφο κτίριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης της Κορίνθου, περιβάλλεται από πλατεία, στην οποία έχει στηθεί και προτομή της ιδρύτριάς του. Στο ισόγειο παρουσιάζεται ο αγροτικός βίος της περιοχής της Κορινθίας με πλούσιο υλικό από εργαλεία για τις βασικές καλλιέργειες, δείγματα κατοικιών, οικιακά σκεύη και μικροαντικείμενα. Στον ημιόροφο εκτίθεται ένα σύνολο από αστικά έπιπλα του 19ου αι. καθώς και βιβλιοθήκη με βιβλία του 17ου, 18ου και 19ου αι. Το υλικό αυτό προέρχεται από δωρεά της οικογένειας του λογοτέχνη Αστέρη Κοββατζή.

Στον 1ο και 2ο όροφο του Μουσείου παρουσιάζονται γυναικείες και αντρικές φορεσιές, γιορτινές και καθημερινές, μεμονωμένα τμήματα ενδυμασιών, κοσμήματα, κεντήματα. Ο 3ος όροφος προορίζεται για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και τις περιοδικές εκθέσεις. Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα λειτουργούν καθημερινά για όλο το σχολικό έτος και εξυπηρετούν ετησίως περίπου 4.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και ενήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχουν σκοπό τη δημιουργική και ευχάριστη επαφή του κοινού με το λαϊκό πολιτισμό και την καλλιέργεια της διάθεσης για προσωπική συμβολή και συμμετοχή στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως προς τις περιοδικές εκθέσεις, αυτές πραγματοποιούνται τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο με διαφορετικό θέμα, ιστορικό ή λαογραφικό, οι οποίες εκθέσεις συνοδεύονται συνήθως από έντυπο υλικό και τα ανάλογα Εκπαιδευτικά Προγράμματα.

Τέλος, το Μουσείο οργανώνει εκδηλώσεις συνεργαζόμενο με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προβαίνει σε εκδόσεις. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές και αξιοποιώντας τις πλούσιες συλλογές του, το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου ανιχνεύει καταβολές από το ιστορικό παρελθόν του Ελληνισμού, αντιλήψεις και μαρτυρίες για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές συνθήκες κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες.
Μ. Μέξια, Αρχαιολόγος