Αίθουσα 6. Ο ρομαντισμός των κήπων
Το Μουσείο Παλαιόπολης άρχισε να οργανώνεται το 1999, όταν το κτήριο παραδόθηκε στην Η΄ Ε.Π.Κ.Α., σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από διεπιστημονική επιτροπή. Αιτία και παράλληλα στόχος της ίδρυσής του είναι η ανάδειξη του χαρακτήρα της έπαυλης και του κτήματος του Mon-Repos ως ιστορικών μνημείων, καταδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και τη συνέχεια στη χρήση του χώρου. Η ίδρυση του μουσείου στοχεύει επίσης στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας πάνω σε αρχαιολογικά και γενικότερα πολιτιστικά θέματα, καθώς και στην ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου σε πόλο έλξης και αναψυχής. Απώτερος στόχος είναι η άμεση σύνδεση και η ένταξη του μουσείου στην κοινωνική και πολιτιστική ζωής της Κέρκυρας.

Το κτήριο, όπου στεγάζεται το Μουσείο Παλαιόπολης, κτίστηκε κατά τα έτη 1828-1831 ως θερινή έπαυλη του Άγγλου Αρμοστή Fr. Adams και της ελληνίδας συζύγου του, Διαμαντίνας Παλατιανού. Το ζεύγος χρησιμοποίησε την έπαυλη ως το 1832. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για διαφορετικούς σκοπούς ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εποχής. Το 1833 εγκαταστάθηκε εκεί η Σχολή Καλών Τεχνών με διευθυντή το γλύπτη Παύλο Προσαλέντη, ενώ το 1834 στο αγροκήπιο της έπαυλης λειτούργησαν δημόσιοι κήποι. Το 1840 μεταφέρθηκε στην έπαυλη το ιερό σπουδαστήριο, το οποίο παρέμεινε εκεί για δύο χρόνια. Το 1863 φιλοξενήθηκε εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ. Το 1864, με την ένωση της Επτανήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα, το κτήριο με τους κήπους παραχωρήθηκε για χρήση στον τότε βασιλιά Γεώργιο Α΄, που το ονόμασε Mon-Repos. Από τότε και μέχρι το 1967 χρησιμοποιήθηκε από την πρώην βασιλική οικογένεια ως θερινή κατοικία. Το κτήριο και το κτήμα το 1991 περιήλθαν στην κυριότητα του Δήμου Κερκυραίων, που με τη σειρά του παραχώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού για πενήντα χρόνια κάποια κτήρια μαζί με την έπαυλη για την στέγαση του μουσείου

Τα αντικείμενα που αποτελούν τη μόνιμη έκθεση του μουσείου προέρχονται από την ανασκαφική έρευνα στο χώρο της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας. Μέχρι πρόσφατα τα περισσότερα φυλάσσονταν στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας ενώ ορισμένα ήταν εκτεθειμένα στη μόνιμη έκθεση του ίδιου μουσείου. Η μεταφορά και η τοποθέτησή τους έγινε σταδιακά, αφού πρώτα εγκρίθηκε και υλοποιήθηκε μουσειολογική μελέτη, κατά τα έτη 2000-2001.
Αικατερίνη Κάντα - Κίτσου, Αρχαιολόγος