Περιοδικές εκθέσεις

Τα φωτιστικά μέσα από την Αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα, στις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου
Τα φωτιστικά μέσα, από την Αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα, στις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου
Από τον Οκτώβριο του 2016 παρουσιάζεται η έβδομη κατά σειρά περιοδική έκθεση στο κτίριο "Παλάτι Ιουστινιάνι", που περιστρέφεται θεματικά γύρω από τα φωτιστικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν έως την επικράτηση του ηλεκτροφωτισμού. Τα αντικείμενα προέρχονται από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού και του Βυζαντινού Μουσείου της Εφορείας και συντηρήθηκαν στα Εργαστήριά της. Στην έκθεση έχει περιληφθεί και χάλκινο λυχνάρι που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή και διατέθηκε ευγενώς ως δάνειο για τον εμπλουτισμό της περιοδικής ...

"Από την Ισπανία στη Χίο. Τα αγγεία της κινστέρνας στη Νέα Μονή Χίου"
Από την Ισπανία στη Χίο. Τα αγγεία της Κινστέρνας στη Νέα Μονή Χίου
(Από 3-1-2022 έως 31-12-2022)

Στη νέα περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου με τίτλο «Από την Ισπανία στη Χίο. Τα αγγεία της κινστέρνας στη Νέα Μονή» στο Παλάτι Ιουστινιάνι στο Κάστρο της Χίου αποκαλύπτεται στο κοινό ένα μυστικό καλά κρυμμένο για πολλά χρόνια στο δώμα της κινστέρνας της Νέας Μονής, το οποίο ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγα χρόνια από την Εφορεία μας.
Τα εκθέματα αφηγούνται το ταξίδι τους από την Ισπανία μέχρι το μοναστήρι της Νέας Μονής ...

Τα νέα προσκτήματα των Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου
Τα νέα προσκτήματα των Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου (2014-2018)

Η νέα έκθεση που φιλοξενείται στο Παλάτι Ιουστινιάνι, είναι αφιερωμένη στα νέα προσκτήματα των δύο Δημοσίων Μουσείων της Χίου, του Αρχαιολογικού και του Βυζαντινού.Τα προσκτήματα προέρχονται από παραδόσεις, δωρεές ιδιωτών και από κατασχέσεις από τις Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές της Χίου. Εκτίθενται περί τα 30 αντικείμενα που χρονολογούνται από την πρώιμη αρχαιότητα έως και τους τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας και καλύπτουν όλα τα είδη των κινητών μνημείων που προστατεύονται από τον Αρχαιολογικό ...

Τέσσερις συγκλίνουσες διαδρομές στο Οθωμανικό Λουτρό Χίου
Τέσσερις συγκλίνουσες διαδρομές στο Οθωμανικό Λουτρό Κάστρου Χίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου την Τρίτη 7 Αυγούστου 2018 εγκαινιάζει τη νέα περιοδική της έκθεση στο Οθωμανικό Λουτρό του Κάστρου της Χίου.
Στην έκθεση θα συνυπάρχουν αντικείμενα από τις Συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου Χίου με έργα των σύγχρονων χιωτών καλλιτεχνών, Μικελίας Λεγάτου, Νικόλα Χατζή και Έβη Χρήστου.
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8:00 – 15:00 (εκτός Δευτέρας)
Διάρκεια: 7 έως 31 Αυγούστου 2018