ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η πεδινή και εύφορη έκταση του Φραγκοκάστελλου είχε από νωρίς προκαλέσει το ενδιαφέρον των πρώτων κατοίκων. Μολονότι στην περιοχή δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία συστηματική ανασκαφική έρευαν, επιφανειακά εντοπίζεται κεραμική που χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια. Σε πολλές θέσεις άλλωστε του κάμπου έχουν εντοπιστεί ρωμαϊκές εγκαταστάσεις.

Στο κέντρο της πεδιάδας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο του Φραγκοκάστελλου. Χτισμένο το 1371-1374, αποτελούσε τη βάση μιας βενετικής στρατιωτικής δύναμης, η οποία ουσιαστικά ποτέ δεν εγκαταστάθηκε στο κάστρο. Έχει δεχτεί πολλές μετασκευές, κυρίως κατά την περίοδο 1866-1869 από το Μουσταφά Ναϊλη Πασά, ωστόσο δεν παρουσιάζει έντονες διαφορές σε σύγκριση με τα σχεδιαγράμματα της Βενετοκρατίας.

Περίπου 300 μ. βορειοανατολικά του φρουρίου βρίσκεται ο μικρός ναός του Αγίου Νικήτα, κάτω και γύρω από τον οποία σώζονται λείψανα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Η δεύτερη παλαιοχριστιανική βασιλική της περιοχής βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15οο μ. βορειοδυτικά του κάστρου. Πρόκειται για τη βασιλική του Αστράτηγου, η οποία ονομάστηκε έτσι από το ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου που ήταν κτισμένος στο χώρο του αρχικού ιερού βήματος. Οι τοίχοι της βασιλικής σώζονται σε μεγάλο ύψος και όπως προκύπτει από την μεγάλη επίχωση, ο ναός εγκαταλήφθηκε σταδιακά, μάλλον γύρω στον 7ο αιώνα. Σε επαφή με την αψίδα χτίστηκε τον 14ο αιώνα ο μονόχωρος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Από το ναό αυτό διατηρείται τμήμα του βόρειου τοίχου με ίχνη τοιχογράφησης. Αρχιτεκτονικά μέλη από το ναό έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της πρόσοψης της Μονής του Αγίου Χαραλάμπου.

Σύμφωνα με τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Φραγκοκάστελλου, πρέπει να υπήρχε και ένας τρίτος παλαιοχριστιανικός ναός, που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

Νότια από το ναό του Αγίου Νικήτα είναι χτισμένη η μικρή μονή του Αγίου Χαραλάμπους.
Αγγελάκη Βάλια, Αρχαιολόγος