ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 
 
Στη συγκεκριμένη θέση σώζεται ορθογώνιος πύργος (διαστ. 9,80 επί 8,00μ.) κτισμένος κατά το ορθογώνιο ψευδοϊσόδομο σύστημα, ελληνιστικής περιόδου, πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Το ερειπωμένο πλέον εκκλησάκι, ήταν υπό κατασκευή το 1806 όταν οι Gell και Leake επισκέφθηκαν τη θέση, ενώ ολοκληρώθηκε πιθανότατα την δεκαετία του 1860. . Στα νότια του Αγ. Αθανασίου υπάρχουν ερειπωμένα προσκτίσματα με αρχαίο υλικό σε β? χρήση, τα οποία χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αιώνα. Πλησίον του πύργου αποκαλύφθηκαν ισχυροί τοίχοι, όπως και οικοδομικά λείψανα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Σε χαμηλότερο από τον πύργο επίπεδο ερευνήθηκαν οικιστικά λείψανα επίσης της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου ενώ τα δύο άνδηρα συνδέονται με κλίμακες λαξευμένες στο φυσικό βράχο. Ορισμένα κινητά ευρήματα, όπως επιγραφές και γλυπτά, παραπέμπουν στην ύπαρξη και ενός ιερού, άγνωστο όμως ακόμη ποιάς θεότητας. Η κεραμική, στην πλειοψηφία της, χρονολογείται επίσης στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, ενώ ελάχιστη χρονολογείται πριν την κλασική περίοδο. Στο φυσικό βράχο υπάρχουν λαξευμένες ορθογώνιες ταφικές θήκες, ενώ κατά τη ρωμαϊκή περίοδο η περιοχή χρησιμοποιείται και σαν νεκροταφείο.

Ίχνη κατοίκησης κατά την πρωτοελλαδική περίοδο εντοπίστηκαν στο κάτω άνδηρο. Στις πλαγιές του λόφου και χαμηλότερα από το δεύτερο άνδηρο ήταν ήδη γνωστή πηγή, η οποία διαμορφώθηκε κατά το εκφορικό σύστημα με ημίεργους λίθους, ενώ χαμηλότερα ερευνήθηκε κυκλοτερές κτίσμα, το οποίο είναι κτισμένο, κατά το μεγαλύτερο ύψος του, με ογκόλιθους. Από αυτό προήρθε κεραμική, κυρίως ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αλλά δεν λείπουν και ευρήματα προγενέστερων εποχών. Τμήματα εντυπωσιακών τειχών, ενδεχομένως περιβόλων, προστάτευαν τη θέση.

Κοντά στο νότιο άκρο του χώρου σώζεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Μελάνυδρου, το οποίο υπήρχε το 1806 αλλά επισκευάστηκε μετά τους σεισμούς του 1953 και απέκτησε τη σημερινή του μορφή. Εκατέρωθεν της εισόδου φέρει ακόμη δύο από τις τέσσερις αρχαίες επιτύμβιες στήλες τις οποίες είχαν δει και καταγράψει οι περιηγητές του 19ου αιώνα .
Συντάκτης
Δρ Γρηγόριος Γρηγορακάκης, Προϊστάμενος ΕΦΑΚΕΦΙ
Ελένη Παπαφλωράτου, Προϊσταμένη ΤΠΚΑΜ ΕΦΑΚΕΦΙ