ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Η πρώτη σωστική ανασκαφική έρευνα έδωσε αποσπασματικά λείψανα οικιών της Νεολιθικής εποχής. Παρατηρήθηκε έντονη παρουσία ανθρωπογενούς δραστηριότητας με την αποκάλυψη τμημάτων πήλινων δαπέδων, αποσπασματικά τμήματα πηλών από τις επαλήψεις των τοίχων και της στέγης, καθώς και οπές ξύλινων πασσάλων και τμήματα εστιών.

Ο προϊστορικός οικισμός στη Μαγούλα Συκεώνα συνίσταται από πασσαλόπηκτες καλύβες κατασκευασμένες από κορμούς δέντρων, πλεγμένα κλαδιά και πηλό, ή σε άλλες περιπτώσεις με λίθινη κρηπίδα. Κατά γενική ομολογία είναι μονόχωρες κατασκευές με εστία και δάπεδο από πατημένο χώμα ή πηλό. Στο εσωτερικό παρατηρούνται χώροι αποθήκευσης, προετοιμασίας τροφής και ύπνου. Η στέγη τους είναι κατακευασμένη από πηλό, κλαδιά και άλλα φυτικά. Στον οικισμό παρατηρήθηκαν εξωτερικοί, κοινόχρηστοι χώροι για διάφορες εργασίες, όπως την κατασκευή λίθινων εργαλείων ή την κατεργασία των οστών, καθώς και άλλων οικοτεχνικών δραστηριοτήτων.

Οι ανασκαφικές εργασίες απέδωσαν αρκετή κεραμική που καλύπτει το φάσμα από τη Μέση Νεολιθική, την αρχή της Νεότερης Νεολιθικής έως και την Τελική Νεολιθική ? Χαλκολιθική. Ο χαρακτήρας της είναι χρηστικός για τη μαγειρική, για την αποθήκευση και διατήρηση υγρών και στερεών τροφών, καθώς και για τη μεταφορά προϊόντων. Παράλληλα παρατηρήθηκαν όστρακα με γραπτή και εγχάρακτη διακόσμηση υψηλής τεχνικής που δηλώνουν το τεχνολογικό υπόβαθρο των κατοίκων του οικισμού καθώς και τις ανταλλαγές και το εμπόριο.

Συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός λίθινων εργαλείων, όπως μαρτυρούν οι λεπίδες, τα ξέστρα, οι αιχμές βελών και τα απολεπίσματα από οψιανό και πυριτόλιθο, οι αξίνες, οι σμίλες, τα τσεκουράκια και οι μυλόπετρες. Αρκετά μεγάλος είναι και ο αριθμός των οστέινων εργαλείων, όπως οι οπείς, οι βελόνες και οι σπάτουλες. Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν την ενασχόληση των κατοίκων με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ η πληθώρα των πήλινων σφονδυλιών, των υφαντικών βαρών και των πηνίων υπογραμμίζουν το βιοτεχνικό χαρακτήρα του οικισμού.

Τέλος, στα ευρήματα συγκαταλέγονται αντικείμενα κύρους, όπως σφραγίδες, καλλωπισμού, όπως κοσμήματα από θαλάσσια όστρεα, καθώς και ανθρωπόμορφα φυσιοκρατικά και σχηματοποιημένα ειδώλια, ενδεικτικά των δοξασιών των κατοίκων.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως η Μαγούλα Συκεώνα κατοικήθηκε αδιάκοπα από τις αρχές ως το τέλος της Νεολιθικής εποχής, ενώ παρατηρήθηκαν και στοιχεία της Εποχής του Χαλκού.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας