ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η τεράστια εγκατάσταση του Γλα κατασκευάστηκε από τους Μυκηναίους συγχρόνως με τα έργα αποξηράνσεως της λίμνης, με τον έλεγχο και την εποπτεία των οποίων συνδέεται και χωρίς τα οποία δεν θα είχε νόημα. Ο απόκρημνος βράχος του Γλα στον ανατολικό μυχό του τεκτονικού βυθίσματος της Κωπαϊδος πρόβαλλε με τη μορφή νησίδας. Όταν όμως το αποστραγγιστικό σύστημα άρχισε να λειτουργεί, έγινε προσιτός από την αποξηραμένη εύφορη πεδιάδα γύρω του κατοικήθηκε. Συγχρόνως, οχυρώθηκε με ισχυρό κυκλώπειο μήκους 3 χλμ. και πάχους 5-5,50 μ. που περιβάλλει το φρύδι του χωρίς διακοπή και διασχίζεται από μία διπλή και τρεις άλλες κανονικές πύλες, προστατευμένες με προμαχώνες. Η οχυρωμένη έκταση, που φτάνει τα 200 στρέμματα, ήταν κατειλημμένη από λίγα σχετικώς κτίσματα, από τα οποία τα περισσότερα και σπουδαιότερα, που ανασκάφηκαν από τον A. Ridder, τον Ι. Θρεψιάδη και τον Σπ. Ιακωβίδη ήταν συγκεντρωμένα μέσα σε ένα κεντρικό περίβολο που φτάνει από το Β. τείχος έως σχεδόν τη Ν. πύλη. Ο κεντρικός περίβολος χωρίζεται σε δύο κύρια τμήματα, το βόρειο και το νότιο. Το βόρειο περικλείει ένα κτιριακό συγκρότημα, το μέλαθρο, χτίσμενο σε δύο πτέρυγες. Στην ελεύθερη άκρη κάθε πτέρυγας υπήρχε από ένα μεγαροειδές διαμέρισμα που αποτελούνταν από μία κλειστή αίθουσα, ένα στενό πρόδομο και ένα τετράγωνο δώμο.

Το μέλαθρο δηλαδή αποτελούνταν από δύο χωριστές όμοιες καλοχτισμένες κατοικίες, επικοινωνούσες αλλά συνάμα και ανεξάρτητες, στις οποίες εφαρμόστηκε το ίδιο σχέδιο, οι ίδιες αρχιτεκτονικές λύσεις και οι ίδιες οικοδομικές μέθοδοι.Είναι φανερό ότι κτίστηκαν για να κατοικούνται από δύο ισότιμους αξιωματούχους με διαφορετικές δικαιοδοσίες.

Στο νότιο περίβολο υπήρχαν μεγάλα συγκροτήματα που περιελάμβαναν τετράπλευρα οικοδομήματα αποτελούμενα από μεγάλα και άλλα μακρόστενα οικοδομήματα, που ήταν αποθήκες γεννημάτων συνολικής χωρητικότητας 2.000 τόνων.

Το σύνολο των εγκαταστάσεων της ακρόπολης (οχύρωση, περίβολος, μέλαθρο-κατοικίες αξιωματούχων και αποθήκες) κτίστηκαν συγχρόνως και έχουν ερμηνευτεί ως μέρη ενός μεγαλόπνοου σχεδίου για την επίβλεψη αποστραγγιστικών εγκαταστάσεων και τη συγκέντρωση και αποθήκευση πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων από προϊόντα της πεδιάδος απ'όσα χρειαζόταν το ίδιο το οχυρό.

Οι αξιωματούχοι - κάτοικοι του μελάθρου φαίνεται να ήταν επιοφορτισμένοι αφενός με την επίβλεψη και συντήρηση των ζωτικών αποστραγγιστικών έργων και αφετέρου με τη συγκέντρωση και φύλαξη της παραγωγής της περιοχής.

Τα παλαιότερα όστρακα της ακρόπολης ανήκουν στους τελευταίους ΥΕ ΙΙΙΒ χρόνους, ενώ το στρώμα της καταστροφής περιέχει δείγματα της προχωρημένης ΥΕ ΙΙΙΒ2 φάσεως. Ο Γλας δηλαδή και οι συναφείς με αυτόν εγκαταστάσεις χτίστηκαν στις αρχές του 13ου αι. π.Χ. και καταστράφηκαν λίγο πριν το 1200 π.Χ., χωρίς να ξαναλειτουργήσουν.
Έλενα Κουντούρη, αρχαιολόγος