ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αζώρου, ο οποίος περιλαμβάνει τις θέσεις Καστρί, Άγιος Αθανάσιος, Παλιοκκλήσι και Κοπάνα βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλ. βορειοδυτικά της Ελασσόνας. Σε κάθε μια από αυτές τις θέσεις υπάρχουν ερείπια κτισμάτων που ανήκουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Βορειοδυτικά της Ελασσόνας, σε απόσταση 20 χιλ. από αυτή, και νοτιανατολικά της κοινότητας της Αζώρου, σε λόφο που φέρει το όνομα "Καστρί" έχουν επισημανθεί σε μεγάλη έκταση τείχη της ελληνιστικής και μεσοβυζαντινής περιόδου. Εντός των τειχών της ακρόπολης, ανασκαφική έρευνα των τελευταίων χρόνων έφερε στο φώς παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική.

Στη θέση Παλιοκκλήσι, σε μια έκταση 2.400 τετραγωνικών μέτρων αποκαλύφτηκε παλαιοχριστιανική βασιλική με προσκτίσματα αριστερά και δεξιά, στοά συνολικού μήκους 24 μ. και δύο νεκροταφεία, ένα της παλαιοχριστιανικής και ένα της μεσοβυζαντινής περιόδου. Οι ταφές και του παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου περιείχαν μεγάλο αριθμό νομισματικών ευρημάτων και αργυρών και χάλκινων κοσμημάτων ενώ οι μεσοβυζαντινές ταφές περιείχαν αργυρά και χάλκινα κοσμήματα καθώς και αγγεία.

Η θέση 'Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται εντός των τειχών της ακρόπολης, όπου η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε τρίκλιτη παλιοχριστιανική βασιλική.

Σε άλλη κοντινή θέση με το όνομα ''Κοπάνα" αποκαλύφτηκε βασιλική, μονόκλιτη αρχικά, η οποία σε μεταγενέστερη φάση μετατράπηκε σε τρίκλιτη.
Λάζαρος Δεριζιώτης, αρχαιολόγος

Περραιβική Τρίπολη