Διοικητικές Πληροφορίες

Υπηρεσιακή Μονάδα:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Αθήνα (Νομός Αττικής)

Τηλέφωνο: +30 210 9238747, 210 3214172 (Αρχιφυλακείο Αρχαιολογικού Χώρου Ακροπόλεως/Acropolis chief guards Office)
Φαξ: +30 210 9239023, 210 3214173 (Αρχιφυλακείο Αρχαιολογικού Χώρου Ακροπόλεως/ Acropolis chief guards Office)
Email: efaath@culture.gr

Εισιτήρια
Ολόκληρο: €20, Μειωμένο: €10
Ισχύει για τον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρόπολης και Κλιτύων.
Εισιτήρια διατίθενται στα εκδοτήρια εισιτηρίων καθώς και στο διαδίκτυο.
Από 1η Νοεμβρίου έως και 31 Μαρτίου (01/11–31/03) εκάστου έτους, ισχύει μειωμένη τιμή αποκλειστικά για τα μεμονωμένα εισιτήρια για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο.
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €30, Μειωμένο: €-
Η διάρκεια του εισιτηρίου είναι 5 ημέρες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Από 1/7/2019 καταργείται η έκδοση των μειωμένων ενιαίων εισιτηρίων. Τα μειωμένα ενιαία εισιτήρια που έχουν εκδοθεί πριν την ημερομηνία αυτή και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, παραμένουν σε ισχύ. Για την υπηρεσία ηλεκτρονικής αγοράς εισιτηρίων μέσω διαδικτύου (e-ticketing) για τον αρχαιολογικό χώρο Ακρόπολης και Κλιτύων, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.etickets.tap.gr
Ισχύει για: Ακρόπολη Αθηνών, Αρχαία Αγορά Αθηνών - Άρειος Πάγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Βόρεια κλιτύς Ακροπόλεως Αθηνών, Κεραμεικός, Νότια Κλιτύς Ακροπόλεως Αθηνών, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών
Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου
6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
28 Οκτωβρίου
Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου
Πρόσωπα που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο

Ώρες Λειτουργίας

Χειμερινό:
08:00 – 17:00
Τελευταία είσοδος 16:30

Θερινό:
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου διαμορφώνεται, λόγω σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, ως ακολούθως:
1η έως 15η Σεπτεμβρίου 08:00 – 19:30,
Τελευταία είσοδος 19:00
16η έως 30η Σεπτεμβρίου 08:00 – 19:00,
Τελευταία είσοδος 18:30
1η έως 15η Οκτωβρίου 08:00 – 18.30
Τελευταία είσοδος 18:00 και
16η έως 30η Οκτωβρίου 08:00 – 18:00
Τελευταία είσοδος 17:30

Επείγουσα Ανακοίνωση: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών ενημερώνει ότι αύριο, 19.12.2023, οι Αρχαιολογικοί Χώροι αρμοδιότητάς της ενδέχεται να μη λειτουργήσουν κανονικά λόγω της απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, καθώς και της στάσης εργασίας του Ενιαίου Συλλόγων Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων και του Πανελλήνιου Σωματείου Διπλωματούχων Αρχαιοφυλάκων. Παρακαλούμε να ενημερώνεστε πριν από την επίσκεψή σας στους χώρους. Ανακοινώσεις: Έναρξη της δεύτερης φάσης των εργασιών αποκατάστασης του βάθρου του Αγρίππα Στις 7 Ιουνίου πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης στο κάτω μέρος του βάθρου του Αγρίππα, στην περιοχή δυτικά των Προπυλαίων. Οι εργασίες εγκατάστασης του ικριώματος θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των απογευματινών/βραδινών ωρών και θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Κατά συνέπεια, η διαδρομή των επισκεπτών θα τροποποιηθεί για λόγους ασφάλειας, από τις 18:30 και έως τη λήξη του ωραρίου επίσκεψης του αρχαιολογικού χώρου, στις 20:00. 2. Μέρος του φωτισμού του ανατολικού τμήματος της Βόρειας πρόστασης του Ερεχθείου θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας για τις επόμενες ημέρες εξαιτίας εργασιών στο πλαίσιο του αναστηλωτικού έργου της ΥΣΜΑ στην περιοχή. Σημαντικές ειδοποιήσεις: 1. Στον Αρχαιολογικό Χώρο εφαρμόζονται όλα τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. 2. Από την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 και μέχρι νεωτέρας, έχει ανασταλεί η κυκλοφορία των επισκεπτών σε όλη τη διαδρομή του Περιπάτου στη βόρεια Κλιτύ. Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο για την πρόσβαση ΑΜΕΑ ή άλλων εμποδιζόμενων ατόμων προς τον ανελκυστήρα, με τη συνδρομή του φυλακτικού προσωπικού.

Ημέρες Αργίας
1 Ιανουαρίου: κλειστός
25 Μαρτίου: κλειστός
1 Μαΐου: κλειστά
Κυριακή του Πάσχα: κλειστά
Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβρίου: κλειστός
26 Δεκεμβρίου: κλειστός

Α.Μ.Ε.Α.
Επείγουσα ειδοποίηση:
"Οι τουαλέτες ΑμεΑ στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης θα παραμείνουν κλειστές από την Δευτέρα, 11-09-2023 έως και τις 20-09-2023 εξαιτίας ανακαίνισής τους στο πλαίσιο των οικοδομικών εργασιών του έργου "Επαναλειτουργία με νέες χρήσεις του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης".
Σάς ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σάς ενημερώνει ότι την Δευτέρα 20.06.2022, από τις 07:00 έως τις 11:00, ο ανελκυστήρας εξυπηρέτησης ΑμεΑ του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακρόπολης θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους (καθιερωμένος έλεγχος λειτουργίας). Επιπλέον, αντίστοιχη εργασία θα πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Δευτέρα. Ως εκ τούτου, ο ανελκυστήρας τις συγκεκριμένες ώρες θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Νέα Προσβασιμότητα Ακροπόλεως
Η Ακρόπολη Αθηνών, φυσικά οχυρό βραχώδες έξαρμα, ύψους 160 μ., απέκτησε νέα ειδική πρόσβαση (ανελκυστήρα) για άτομα με κινητικές δυσκολίες και αναπηρίες το 2020. Η πρόσβαση στον ανελκυστήρα πραγματοποιείται από ξεχωριστή είσοδο, βορείως της Κεντρικής Εισόδου (Δ. Κλιτύς) και μέσω διαδρομής ("Περίπατος") μήκους 350μ., η οποία διαμορφώθηκε - με προδιαγραφές και για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ το 2020.
Η χρήση του ανελκυστήρα από τους επισκέπτες με αμαξίδιο πραγματοποιείται πάντα με τη συνοδεία κατάλληλα εκπαιδευμένου φυλακτικού προσωπικού. Ο ανελκυστήρας διανύει διαδρομή 25 μ. περίπου και καταλήγει στο πλάτωμα του λόφου της Ακρόπολης, στην περιοχή βορείως του Ερεχθείου.
Κατόπιν, ο επισκέπτης ακολουθεί τις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές του αρχαιολογικού χώρου:
1. Διαδρομή δυτικά του Ερεχθείου και του Αρχαίου Ναού της Αθηνάς με κατεύθυνση προς τη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο επισκέπτης έχει άμεση θέαση, στα αριστερά του, αρχικά της βόρειας πρόστασης του Ερεχθείου, «της θέσης της ιερής ελιάς» και στη συνέχεια των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του αρχαίου ναού της Αθηνάς. Στα δεξιά του ο επισκέπτης βλέπει το βάθρο της Αθηνάς Προμάχου και την ανατολική πρόσταση των Προπυλαίων
2. Στο τέλος της διαδρομής 1, ο επισκέπτης με το αμαξίδιό του στρέφει είτε: α) προς τα αριστερά του, ακολουθώντας διαδρομή παράλληλη με τη βόρεια κιονοστοιχία του Παρθενώνα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά (εικ.3), είτε β) προς τα δεξιά του ακολουθώντας διαδρομή προς τα Προπύλαια με κατεύθυνση δυτικά. Επισημαίνεται ότι στη διαδρομή αυτή η κλίση είναι έντονη και ξεπερνά το 6%.
3. Στο τέλος της διαδρομής 2, ο επισκέπτης κατευθύνεται νοτίως ακολουθώντας την ανατολική όψη του Παρθενώνα. Εκτός από τον Παρθενώνα, έχει άμεση θέαση στα αριστερά του των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του ναού της Ρώμης και Αυγούστου. Η διαδρομή καταλήγει σχεδόν στο νότιο Κιμώνειο οχυρωματικό τείχος και στη δυτική όψη του παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως. Εκεί ένας δεύτερος ανελκυστήρας έχει τοποθετηθεί για την κάθοδο των επισκεπτών στον αύλειο χώρο του παλαιού μουσείου (από το 2007 κλειστό για το κοινό) και για τη χρήση χώρου υγιεινής.
Τέλος, ο επισκέπτης με αμαξίδιο κατευθύνεται προς την έξοδο ακολουθώντας τις ίδιες διαδρομές.
Επισημαίνεται ότι σε καθημερινή βάση 10 κατά μέσο όρο επισκέπτες ΑμεΑ επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό Χώρο, ενώ κατά τους θερινούς μήνες ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά.
Το αναβατόριο χρησιμοποιείται και για εμποδιζόμενα άτομα και γονέα που μόνος/η συνοδεύει δύο ή περισσότερα βρέφη.
Για τους όρους χρήσης είναι απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία πριν την άφιξη στο χώρο (+30 210 3214172, +30 210 9238470). Η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων ή ισχυρών ανέμων.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Αρχιφυλακείο στα τηλ 210 32 14 172 και 210 92 38 470

Πρόσβαση στον Αρχαιολογικό Χώρο
1. Από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου διά μέσου του λιθόστρωτου Πικιώνη (ΜΕΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ).
2. Από τον αρχαιολογικό χώρο της Νοτίου Κλιτύος (ΜΕΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ). Η ΕΦΑΠΑ ενημερώνει τον επισκέπτη του Αρχαιολογικού Χώρου Ακροπόλεως που επιθυμεί να επισκεφτεί την Νότια Κλιτύ Ακροπόλεως τα εξής:
Μετά την έξοδο από την Πύλη Beule, ειδική σήμανση καθοδηγεί τον επισκέπτη να κατευθυνθεί προς τα νότια, στα αριστερά του, και ακολουθώντας το μονοπάτι ανόδου προς την Ακρόπολη θα βρεθεί στην Νότια έξοδο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακρόπολης και στην είσοδο της Νότιας Κλιτύος.
Επισημαίνεται ότι το εισιτήριο «Ακροπόλεως και Κλιτύων» χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και σε περίπτωση εξόδου είτε από την Ακρόπολη είτε από την Νότια Κλιτύ, ο επισκέπτης δεν μπορεί να εισέλθει ξανά σε κανέναν Χώρο με το ίδιο εισιτήριο.
3. Από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς (ΜΕΤΡΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ).
4. Από την Πλάκα (ΜΕΤΡΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ).
Για λόγους ασφαλείας η υπηρεσία "Φύλαξης αποσκευών και παιδικών καροτσιών" δεν θα δέχεται πλέον ογκώδεις αποσκευές. Οι επισκέπτες μπορούν να εισέρχονται στον αρχαιολογικό χώρο με μικρό σακίδιο πλάτης ή τσάντα χειρός.

Πωλητήριο
Λειτουργεί πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, έξω από την κεντρική είσοδο του χώρου που διαθέτει βιβλία, κάρτες, διαφάνειες, εκμαγεία, δώρα.
Θερινό ωράριο: 8:00-19:30
Χειμερινό ωράριο: 8:00-17:00
τηλ. +30 210-3222816

Καββαδίας Π. & Καβεράου Γ., Η ανασκαφή της Ακροπόλεως, Αθήνα 1906
Τραυλός Ι., Πολεοδομική εξέλιξις των Αθηνών, Αθήνα 1961 (1)/1993 (2)
Μπρούσκαρη Μ., Τα μνημεία της Ακροπόλεως, Αθήνα 1996
Hurwit J.M., The Athenian Acropolis : history, mythology, and archaeology from the Neolithic era to the present, Cambridge 1999
Schneider L., Die Acropolis von Athen: eine Kunst-und Kulturgeschichte, Darmstadt 2001

Εξυπηρέτηση Επισκεπτών