Πτέρυγα Νικολάου Χατζηβασιλείου και Ιαπωνική Πτέρυγα

Η πτέρυγα Ν. Χατζηβασιλείου αναπτύσσεται στις τέσσερις πρώτες αίθουσες της Δυτικής Πτέρυγας του Α' ορόφου του Μουσείου και οφείλει το όνομά της στο δωρητή. Οι υπόλοιπες τρεις αίθουσες της πτέρυγας περιλαμβάνουν εκθέματα ιαπωνικής ζωγραφικής.

Η πρώτη Αίθουσα είναι αφιερωμένη στην τέχνη της Ινδίας από τον 2ο έως και τον 19ο αιώνα και εκτίθενται έργα που έχουν άμεση σχέση με τις τρεις κυρίαρχες θρησκείες, τον Βουδδισμό, τον Ινδουισμό και τον Τζαϊνισμό. Στη δεύτερη Αίθουσα παρουσιάζονται λίθινα γλυπτά από τον 1ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τη Γκαντάρα (αρχαίο Πακιστάν), όπου άνθισε ιδιαίτερα η Ελληνοβουδδιστική τέχνη, αποτέλεσμα της παραμονής του Μ. Αλεξάνδρου και των Σελευκιδών στην περιοχή τον 4ο αιώνα π.Χ., καθώς και της δημιουργίας, τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ., του ελληνιστικού Βασιλείου της Βακτρίας. Στην τρίτη Αίθουσα εκτίθενται ορειχάλκινα έργα από το Σιάμ (Ταϊλάνδη) 12ου -19ου αιώνα. Παράλληλα στην Αίθουσα παρουσιάζονται λίθινα εκθέματα 12ου -13ου αιώνα από τη Καμπότζη, η οποία αποτέλεσε το σημαντικότερο πολιτιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ασίας από τον 9ο μέχρι το 13ο αιώνα. Τέλος στην Τρίτη Αίθουσα φιλοξενούνται έργα από ορείχαλκο καθώς και ζωγραφισμένα λάβαρα (τάνκες) 14ου -19ου αιώνα από το Θιβέτ και το Νεπάλ.

Οι επόμενες τρεις αίθουσες είναι αφιερωμένες στη ζωγραφική της Ιαπωνίας. Παρουσιάζονται ζωγραφισμένα παραβάν 17ου - 19ου αιώνα, κύλινδροι ζωγραφικής 18ου-19ου αιώνα, καθώς και τυπώματα 17ου - 19ου αιώνα, έργα των μεγαλύτερων Ιαπώνων χαρακτών όπως ο Moronobu, o Hiroshige και ο Hokusai.

Η πτέρυγα Ν. Χατζηβασιλείου βρίσκεται προσωρινά σε επανέκθεση η οποία συγχρηματοδοτείται από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και θα ολοκληρωθεί το 2008.

Τα σημαντικότερα εκθέματα της έκθεσης είναι: 1. ΑΕ 11029. Ειδώλιο ινδουϊστικής θεάς από διάκοσμο ναού. Ψαμμόλιθος. Ινδικός Μεσαίωνας. 11ος αι. μ.Χ.

2. ΑΕ 10217. Προτομή Βούδδα. Γκρίζος σχιστόλιθος με κυανές αποχρώσεις. Γκαντάρα. 1ος αι. μ.Χ.

3. ΑΕ 10589. Κεφαλή Βούδδα με τα ανατομικά χαρακτηριστικά της φυλής των Χμέρ. Λίθος. Καμπότζη. 12ος -13ος αι. μ.Χ.

4. ΑΕ 10259. Σπάνιο ταντρικό σύμπλεγμα. Ορείχαλκος επίχρυσος. Νεπάλ. 18ος -19ος αι.μ.Χ.

5. ΑΕ 10342. Σπάνιο εξάπτυχο πτυσσόμενο παραβάν με άλογα που τρέχουν και ξεκουράζονται. Καλλιτέχνης Κανό Σανράκου (π.1600 μ.Χ.).

Δέσποινα Ζερνιώτη, αρχαιολόγος

- Η τέχνη της Ινδίας (2ος-19ος αι. μ.Χ.)-(Αίθουσα 1)