Ιστορία του νομίσματος

Η έκθεση παρουσιάζει με ευχάριστο και αφηγηματικό τρόπο, την ιστορία του νομίσματος από την επινόησή του μέχρι τις μέρες μας. Ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με νομίσματα που παρήχθησαν ή κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα από τον 6ο έως τον 20ο αιώνα αλλά και με νομίσματα πολλών χωρών του κόσμου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά νομίσματα από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, το ρωμαϊκό, βυζαντινό, μεσαιωνικό, νεώτερο μέχρι τη νεοελληνική δραχμή. Οι θεματικές ενότητες είναι ίδιες ή ανάλογες σε κάθε εποχή. Τι είδους νομίσματα χρησιμοποιούσαν σε κάθε εποχή; Τι μπορούσαν να αγοράσουν με αυτά; Που κατασκευάζονταν τα νομίσματα και ποιος ήλεγχε την παραγωγή τους; Ποιες μορφές και σύμβολα αποτυπώνονται στη μεταλλική τους επιφάνεια; Ποια ήταν η κυκλοφορία αυτών των νομισμάτων στην Ελλάδα; Ποιες ήταν οι μονάδες βάρους της κάθε εποχής για το ζύγισμα των προϊόντων; Πως χρησιμοποιήθηκαν τα νομίσματα ως κοσμήματα και κειμήλια; Αντικείμενα που αποτελούν μακροχρόνια δάνεια από άλλα μουσεία αποδίδουν την ατμόσφαιρα της κάθε εποχής.

Ο κόσμος των μεταλλίων παρουσιάζεται επίσης στην έκθεση, με μετάλλια από διάφορες εποχές ως τις μέρες μας. Ψηφιακές εφαρμογές συμπληρώνουν διακριτικά το σκεπτικό της έκθεσης χωρίς να ανταγωνίζονται τα εκθέματα.

Δέσποινα Ευγενίδου, Επίτιμη Διευθύντρια Νομισματικού Μουσείου

Αρχαίος ελληνικός κόσμος
Ρωμαϊκός κόσμος
Βυζαντινός κόσμος
Δυτικός και ανατολικός μεσαιωνικός κόσμος
Νέο ελληνικό κράτος
Ο κόσμος των μεταλλίων
Χρήμα και κοινωνία

Τα εκθέματα της έκθεσης ανά θεματική ενότητα είναι νομίσματα, σταθμία, μολυβδόβουλλα, λίθοι, αντικείμενα.

Τα σημαντικότερα εκθέματα της έκθεσης είναι:
Τετράδραχμο Αθηνών, 475-450 π.Χ.