Μόνιμες εκθέσεις

Ιστορία του νομίσματος
Η έκθεση παρουσιάζει με ευχάριστο και αφηγηματικό τρόπο, την ιστορία του νομίσματος από την επινόησή του μέχρι τις μέρες μας. Ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με νομίσματα που παρήχθησαν ή κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα από τον 6ο έως τον 20ο αιώνα αλλά και με νομίσματα πολλών χωρών του κόσμου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά νομίσματα από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, το ρωμαϊκό, βυζαντινό, μεσαιωνικό, νεώτερο μέχρι τη νεοελληνική δραχμή. Οι θεματικές ενότητες είναι ίδιες ή ανάλογες ...

Περιοδικές εκθέσεις

Χαλκό χυτό μετάλλιο για τον αυτοκράτορα Ηράκλειο (610-641 μ. Χ), παρισινού πιθανότατα εργαστηρίου, χρονολογία κοπής: 1400-1402, NM BE 763/1999
Προσκτήματα 1994-2000. Δωρητές. Xορηγοί. Kληροδότες
Στην περιοδική έκθεση παρουσιάστηκαν από το 2001 ως το 2006 τα σημαντικότερα προσκτήματα του Νομισματικού Μουσείου την περίοδο 1994-2000. Συνεχίζοντας μια μακρόχρονη παράδοση, που ανάγεται πριν από τα μέσα του 19ου αιώνα, απλοί ιδιώτες, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, οργανισμοί, κρατικές υπηρεσίες συνέβαλλαν ως δωρητές, χορηγοί και κληροδότες στον εμπλουτισμό του Μουσείου με σημαντικό αριθμό νομισμάτων –συμπεριλαμβανομένων συλλογών και «θησαυρών»- όλων των εποχών, μεταλλίων, σταθμίων, μολυβδοβούλλων ...

Ανάμεσα στους κήπους
(Από 1/10/2007 έως 1/4/2008)

Η έκθεση της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη, με έργα εμπνευσμένα από τις φυσιοκρατικές παραστάσεις των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, φιλοξενήθηκε στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου από τον Οκτώβριο 2007 έως τον Απρίλιο 2008.

Η γλύπτρια εστιάζει στα σύμβολα των πόλεων, της αγροτικής ζωής, των θεών προστατών, που συμπυκνώνονται και αποτυπώνονται στις μικρές επιφάνειες των νομισμάτων. Μέσα από το πρίσμα της Λίτη, οι ανθρώπινες μορφές, τα ζώα και τα φυτά αποκτούν τις δικές τους διαστάσεις, όγκο ...

Αργυρός στατήρ Ήλιδος, μέσα 5ου αι. π.Χ. Νομισματικό Μουσείο, Αθήνα. Η Νίκη σε έντονη κίνηση, κρατά στεφάνι, το τιμητικό έπαθλο των νικητών στους αθλητικούς αγώνες και στον πόλεμο.
ΝΙΚΗ - VICTORIA σε νομίσματα και μετάλλια

Η επιτυχία του στόχου, η αναγνώριση από τους άλλους, η επικράτηση στον εχθρό, είναι η Νίκη. Η κατάκτηση της Νίκης είναι η μεγάλη επιδίωξη, η δυνατή επιθυμία, το όνειρο. Η σχέση της με το θείο είναι πολύ στενή, αφού τη στέλνει ο θεός τον οποίο συνήθως συνοδεύει. Ο θρίαμβος της Νίκης και η αποθέωση είναι έννοιες συγγενείς εφόσον υποδηλώνουν τη στιγμή που ο άνθρωπος ξεπερνά τα όριά του. Αυτή την έννοια πολύ γρήγορα την προσωποποίησαν οι άνθρωποι. Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, η Νίκη ανήκε στην πρώτη θεϊκή ...

Goltzius, Hubertus - Sicilia et Magna Greacia, sive historiae urbium et populorum Graeciae, ex antiquis numismatibus restitutae. Liber primus - Brugis Flandrorum, 1576 - 34,5x24
Τα Πρώτα Συγγράμματα της Νομισματικής. Από τους dilettanti στην επιστημονική γνώση
(Από 1/11/2007-1/11/2008)

Η Βιβλιοθήκη του Νομισματικού Μουσείου διαθέτει σημαντική συλλογή Νομισματικών συγγραμμάτων που χρονολογούνται από το 16ο ως τον 18ο αιώνα. Ένας αριθμός από αυτά εκτέθηκαν στο δεύτερο όροφο του Ιλίου Μελάθρου από το Νοέμβριο του 2007 ως το Νοέμβριο του 2008.
O θαυμασμός για τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, που εξαπλώνεται στη Δύση από το 15ο αιώνα, ενέτεινε το ενδιαφέρον για τα νομίσματα παλαιότερων εποχών, λόγω της καλλιτεχνικής τους αξίας, της λειτουργίας τους ως τεκμήρια ιστορίας ...

Banner έκθεσης
Θερμοπύλες 2020. Γλυπτές Δημιουργίες του Αριστομένη Κατσούλα
(24 Σεπτεμβρίου 2020 - 31 Οκτωβρίου 2020)

Το Νομισματικό Μουσείο σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία τετARTημόριο στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2020 παρουσιάζουν στον αύλειο χώρο του Μουσείου την περιοδική έκθεση «Θερμοπύλες 2020. Γλυπτές Δημιουργίες του Αριστομένη Κατσούλα».
Η έκθεση θα προβάλλεται μέσω Live-Streaming στον ιστότοπο tetartimorio.eu, καθώς και η μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Θερμοπύλαι – Σαλαμίς 2.5000 Έτη Φωτός» με το ορχηστρικό σύνολο του διεθνούς φήμης ...

Εξώφυλλο καταλόγου έκθεσης
Οι Γλαύκες και η Αθηναϊκή Δημοκρατία. Από την Αρχαία Νομισματική στη Σύγχρονη Γλυπτική
(7 Ιουνίου - 6 Σεπτεμβρίου 2018)

Στο πλαίσιο εορτασμού των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, πραγματοποιείται στο Νομισματικό Μουσείο έκθεση σε συνεργασία με την Αφροδίτη Λίτη, γλύπτρια, καθηγήτρια στης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Η έκθεση εντάσσεται στις καινοτόμες δράσεις του Μουσείου που ως στόχο έχουν τόσο το διαπολιτιστικό διάλογο, όσο και την προβολή στο ευρύ κοινό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως αυτή καταγράφεται σε αρχαία τέχνεργα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης. Tο Νομισματικό Μουσείο ως ένα σταθερό και καίριο σημείο ...

Το πανό της Έκθεσης
Μορφές και Κιονόκρανα
(18 Μαΐου 2022 - 20 Ιουνίου 2022)

Στις εστίες του Ιλίου Μελάθρου φιλοξενούνται 7 δημιουργίες του καλλιτέχνη εμπνευσμένες από το Ιλίου Μέλαθρον και τους θησαυρούς του:
ΕΝΝΟΙΑΚA ΚΙΟΝΟΚΡΑΝA Ι - ΙΙ: Οι συνθέσεις με κεντρικό τους άξονα το κιονόκρανο, ως οικείο σύμβολο αρχιτεκτονικού ρυθμού με αρχαϊκά, κλασικά και βυζαντινότροπα στοιχεία αντανακλούν τις αισθητικές αναζητήσεις του καλλιτέχνη.
ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ Ι - ΙΙ: Η σύνθεση βασίζεται στη σύζευξη της γυναικείας μορφής και του ιωνικού κίονα σε ένα φαντασιακό και συγκινησιακά φορτισμένο ...

«Ό,τι λάμπει… η βελγική συνεισφορά στην ελληνική νομισματική»
(29 Σεπτεμβρίου 2010 – 15 Ιανουαρίου 2011)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 15 Ιανουαρίου 2011 η περιοδική έκθεση του Νομισματικού Μουσείου με τίτλο: «Ό,τι λάμπει… η βελγική συνεισφορά στην ελληνική νομισματική». Η έκθεση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς του Βελγίου και της Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Βέλγιο το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Η Βελγική πρεσβεία, η Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βελγίου, η Βελγική Σχολή Αθηνών και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών ήταν συνδιοργανωτές ...

Τετράδραχμο, 475-450 π.Χ. Γρύπας. Υπεύθυνος κοπής: ΠΡΩ (η πρώτη συλλαβή του ονόματος του υπευθύνου). Σύμβολο: κεφάλι βοδιού. ΝΜ Σ. Εμπεδοκλή
Άβδηρα – Λονδίνο – Νέα Υόρκη – Αθήνα
(21 Νοεμβρίου 2011 – 4 Μαρτίου 2012)

Η έκθεση ΑΒΔΗΡΑ – ΛΟΝΔΙΝΟ – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΘΗΝΑ ήταν αφιερωμένη στη δωρεά ενός θησαυρού με νομίσματα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων. Ο θησαυρός παρουσιάστηκε μαζί με άλλους θησαυρούς και νομίσματα των Αβδήρων από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, ώστε να προβληθεί μια σφαιρική εικόνα της νομισματοκοπίας της πόλης από τον 6ο αιώνα π.Χ. ως το 2ο αιώνα μ.Χ. καθώς και η κυκλοφορία των κοπών της από τη Σικελία μέχρι τη Φοινίκη και από τη Θράκη μέχρι την Αίγυπτο. Η παρουσίαση αυτή επέτρεψε σε μια καλύτερη ...

"Ο κος Σλήμαν δεν είναι εδώ"
(6 - 30 Ιουλίου 2009)

Το Νομισματικό Μουσείο, ανοιχτό και ευαισθητοποιημένο στο νεανικό κοινό, θεωρώντας τη μουσειολογική έκφραση δημοκρατική διαδικασία, προσέφερε στους φοιτητές τη δυνατότητα να εκφραστούν και να ερμηνεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Στην κατεύθυνση αυτή, το Νομισματικό Μουσείο φιλοξένησε από τις 6 έως 30 Ιουλίου 2009 την έκθεση "Ο κος Σλήμαν δεν είναι εδώ", που διοργάνωσαν οι φοιτητές του Η΄ εξαμήνου του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Η έκθεση ...

Laundry
(19 Μαίου ως 21 Ιουνίου 2009)

Η καλλιτεχνική εγκατάσταση της Αννέττας Καπόν Laundry, εμπνευσμένη από την τρέχουσα διεθνή οικονομική κρίση, εκτέθηκε στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου από τις 19 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου 2009. Πρόκειται για μία επέμβαση με σκωπτική διάθεση με σκοπό να προκαλέσει ένα χαμόγελο στη στιγμή του άγχους που προκαλεί η οικονομική δυσπραγία.

Η καλλιτέχνις Αννέττα Καπόν κάνει γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο, και Καλές Τέχνες ...

Έντυπο της περιοδικής Έκθεσης «Κοιτάσματα Πολιτισμού: Από τους Αρχαίους Σφραγιδόλιθους στη Σύγχρονη Χαρακτική»
Κοιτάσματα Πολιτισμού: Από τους αρχαίους σφραγιδόλιθους στη σύγχρονη χαρακτική
(18 Οκτωβρίου 2012 - 31 Μαρτίου 2013)

Η περιοδική έκθεση: «Κοιτάσματα Πολιτισμού: Από τους Αρχαίους Σφραγιδόλιθους στη Σύγχρονη Χαρακτική», σε συνεργασία με την καταξιωμένη εικαστικό - χαράκτρια Βίκυ Τσαλαματά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ εγκαινιάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012.
Αφορμή για την έκθεση αποτέλεσε το Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας, το «Athens Print Fest» 2012.
Επρόκειτο για ένα διάλογο ανάμεσα σε αρχαία έργα μικροτεχνίας και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, ...

Έντυπο της έκθεσης
Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία
(30 Μαΐου - 30 Οκτωβρίου του 2013)

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 εγκαινιάστηκε στο Regional Archaeological Museum στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας, η περιοδική έκθεση: «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία - Leaving a Mark on History. Treasures from Greek Museums». Η έκθεση στη Φιλιππούπολη συνδιοργανώθηκε από το Νομισματικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και διήρκεσε έως τις 30 Οκτωβρίου του 2013, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας, όπου παρέμεινε ως τις 15 Φεβρουαρίου ...

Έντυπο της έκθεσης
Τα Πρόσωπα του Χρόνου. Μετρώντας το Χρόνο στον Ουρανό και τη Θάλασσα
(21 Οκτωβρίου 2013 - 21 Ιανουαρίου 2014)

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 εγκαινιάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο η περιοδική έκθεση: ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ που συνδιοργανώθηκε από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2013, που θεσπίστηκε επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πανό της Έκθεσης
«εστία-ΖΩ»
(28 Δεκεμβρίου 2023 - 31 Μαρτίου 2024)

Το Νομισματικό Μουσείο, στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας και πολιτιστικού διαλόγου, διοργανώνει περιοδική έκθεση με έργα του εικαστικού Φώτη Δανάλη με τίτλο: «εστία-ΖΩ».
Στις εστίες του Ιλίου Μελάθρου φιλοξενούνται οκτώ δημιουργίες του καλλιτέχνη εμπνευσμένες από τη φύση, τους ανοικτούς ορίζοντες, τα περιγράμματα, τις μορφές, τα σχήματα και τα χρώματα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00, ενώ η διάρκειά της θα είναι έως τις 31 Μαρτίου ...

Εκ των υπό την ρίζαν δένδρου ευρεθέντων Αρχαίοι Ελληνικοί Θησαυροί στο Νομισματικό Μουσείο
(20 Απριλίου- τέλη Δεκεμβρίου 2010)

Το Νομισματικό Μουσείο πραγματοποίησε περιοδική έκθεση με τίτλο “«Εκ των … υπό την ρίζαν δένδρου ευρεθέντων». Αρχαίοι Ελληνικοί Θησαυροί στο Νομισματικό Μουσείο”, κατά το χρονικό διάστημα 20 Απριλίου 2010 - 31 Μαρτίου 2011.

Η έκθεση είχε στόχο να μεταφέρει τον επισκέπτη από το μύθο της αναζήτησης των θησαυρών στον πλούτο των αρχαίων νομισματικών θησαυρών του Νομισματικού Μουσείου Παρουσιάστηκαν τα ίδια τα νομισματικά σύνολα, ανιχνεύτηκαν οι συνθήκες εύρεσής τους, τα αίτια απόκρυψής τους ...

Έντυπο περιοδικής έκθεσης "Αυτός που εις το τετράδραχμον επάνω...-Νομίσματα και Κωνσταντίνος Καβάφης
Αυτός που εις το τετράδραχμον επάνω… - Νομίσματα και Κωνσταντίνος Καβάφης
(17 Δεκεμβρίου 2008 -13 Μαρτίου 2009)

Η έκθεση Aυτός που εις το τετράδραχμον επάνω… Nομίσματα και Κωνσταντίνος Καβάφης παρουσιάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο από τις 17 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 13 Μαρτίου 2009.

Ο Κ. Π. Καβάφης (1863-1933), ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ποιητές, έγραψε περισσότερα από 300 ποιήματα, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν από νωρίς σε άλλες γλώσσες και αγαπήθηκαν από το διεθνές κοινό.

Ο Καβάφης είχε βαθιά γνώση της ιστορίας. Διάβαζε συχνά Πλούταρχο και Πολύβιο και ήταν ενήμερος για τα έργα ...

Γενική άποψη της έκθεσης
Μύθος και Νόμισμα
(15 Απριλίου 2011- 3 Ιανουαρίου 2012)

Ολοκληρώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2012 η περιοδική έκθεση «Μύθος και Νόμισμα». Η έκθεση ήταν σπονδυλωτή και αποτελούσε συνδιοργάνωση του Νομισματικού Μουσείου, της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάστηκε η απεικόνιση των μύθων στα νομίσματα, ενώ στο Νομισματικό Μουσείο η χρήση του μύθου.

Το τμήμα της έκθεσης που παρουσιάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο, με τίτλο «Μύθος και νόμισμα. Η χρήση του μύθου», αναπτύχθηκε ...

ΣΑΛΑΜΙΣ 2020. 2500 ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ
(22 Οκτωβρίου 2020 - 31 Μαρτίου 2021)

Η έκθεση «Σαλαμίς 2020. 2500 Έτη Φωτός», διοργανώθηκε από το Νομισματικό Μουσείο με αφορμή τον Πανελλήνιο Εορτασμό του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλαι – Σαλαμίς 2020», για τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την εμβληματική μάχη των Θερμοπυλών και την περίλαμπρη ναυμαχία της Σαλαμίνας, δύο κοσμοϊστορικών γεγονότων που ανήγαγαν σε ακατάλυτο πρότυπο το ελεύθερο φρόνημα και την πολεμική αρετή των Ελλήνων. Αυτή η αρετή επέτρεψε και στην ιστορία να κυλίσει και η μοίρα να περάσει από τη χαμένη μάχη στη ναυμαχία ...

Έντυπο της έκθεσης
ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΟ, Γλυπτική και νόμισμα στο πνεύμα του Ολυμπισμού, Καλλιτεχνική πρακτική στο δημόσιο χώρο
(26 Ιουνίου 2019 - 31 Οκτωβρίου 2019)

H γόνιμη συνεργασία του Νομισματικού Μουσείου με την εικαστικό Αφροδίτη Λίτη, στην έκθεση «Οι Γλαύκες και η Αθηναϊκή Δημοκρατία», που αποτέλεσε ένα διαπολιτισμικό διάλογο ανάμεσα σε αρχαία τέχνεργα και σύγχρονα έργα τέχνης, καθώς και η διαδραστική παρουσίαση του Νομισματικού Μουσείου στους φοιτητές των Εργαστηρίων Γλυπτικής της ΑΣΚΤ και Καλών Τεχνών και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Χάλλε, από το Δρ Γεώργιο Κακαβά, αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για την πραγματοποίηση νέας περιοδικής έκθεσης με τίτλο ...

Εμπρόσθια όψη χρυσού χρυσού quinarius Αδριανού, νομισματοκοπείο Ρώμης (134-138 μ.Χ.). HADRIANUS AUG III PP Προτομή Αδριανού δ.
Η ΠΑΤΡΙC ΑΝΤΙΝΟΟΝ ΘΕΟΝ
(19 Μαΐου 2015 - 31 Δεκεμβρίου 2015)

Στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Μουσείων στις 19 Μαΐου 2015 το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο παρουσίασε πενήντα εννέα χρυσά, αργυρά και χάλκινα ρωμαϊκά και ελληνορωμαϊκά νομίσματα, αποκλειστικά από τις συλλογές του, στα οποία απεικονίζονται ο αυτοκράτορας Αδριανός, η σύζυγος του Σαβίνα και ο ευνοούμενος του αυτοκράτορα Αντίνοος. Ο ισχυρός δεσμός ανάμεσα στους δύο άνδρες οδήγησε τον Αδριανό, μετά από τον άδοξο θάνατο του νεαρού Βιθύνιου στα νερά του Νείλου το 130 μ.Χ., στην ίδρυση ...

Έντυπο της έκθεσης
ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΤΟΠΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
(10 Οκτωβρίου 2019 - 9 Δεκεμβρίου 2019)

Το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κοινό θέμα για όλη την Ευρώπη «Τέχνες και Ψυχαγωγία», διοργανώνει περιοδική έκθεση του εικαστικού Αντώνη Πατεράκη με τίτλο: «Πεύκα και Μνημεία, Τοπόσημα της Αιώνιας Πόλης», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, και ώρα 19.30, στην είσοδο του Μουσείου ενώ η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου ...

Τμήμα τοιχογραφίας Ιλίου Μελάθρου
Subic in the Land of Classical Greece
(5 Δεκεμβρίου 2018 - 10 Φεβρουαρίου 2019)

Το Νομισματικό Μουσείο, η Πρεσβεία της Σλοβενίας και η Εθνική Πινακοθήκη της Σλοβενίας, συνδιοργάνωσαν στις 5 Δεκεμβρίου 2018, στους χώρους του Μουσείου, έκθεση αφιερωμένη στον Σλοβένο ζωγράφο του Ιλίου Μελάθρου, Γιούρι Σούμπιτς/Jurij Subic (1855-1890), ο οποίος φιλοτέχνησε με το χρωστήρα του, τον τοιχογραφημένο διάκοσμο, αφήνοντας το καλλιτεχνικό του ίχνος στην ταυτότητα του κτηρίου.
Οι οροφογραφίες, οι τοιχογραφίες και γενικότερα ο γραπτός διάκοσμος του κτηρίου χαρακτηρίζεται από την αναπαραγωγή ...

NIKH, Ανδρέα Παπαχρίστου
Olympic Flame 2016
(18 Μαΐου 2016 - 31 Οκτωβρίου 2016)

Το Νομισματικό Μουσείο, ως ένα παλλόμενο κύτταρο πολιτισμού, συμμετέχει δυναμικά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016, που φέτος είναι αφιερωμένη στα Μουσεία & Πολιτιστικά Τοπία, και ανοίγει τις πύλες του σε καινοτόμες δράσεις οι οποίες επινοήθηκαν, σχεδιάστηκαν, οργανώθηκαν και παρουσιάζονται από τις ομάδες εργασίας του Μουσείου και των συνεργατών του. Καταδεικνύει έτσι με τον καλύτερο τρόπο ότι, όταν το μουσείο τολμάει να ξεφύγει από το ρόλο του μοναδικού ειδικού και της αυθεντίας γίνεται ...

Αργυρό τετράδραχμο. Προτομή Ευκρατίδη Α' με κράνος
Τα Ελληνικά Βασίλεια της Βακτρίας και της Ινδίας
(11 Μαρτίου 2014 - 16 Ιουνίου 2014)

Την Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 και ώρα 19:00, στο Νομισματικό Μουσείο εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση «Τα ελληνικά βασίλεια της Βακτρίας και της Ινδίας», που συνδιοργανώθηκε από το Νομισματικό Μουσείο και τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες νομισματικές εκδόσεις των ηγεμόνων των βασιλείων της Βακτρίας και της Ινδίας κατά την ελληνιστική εποχή, έναν περίπου αιώνα μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι ελληνικές επιγραφές, τα σύμβολα και οι παραστάσεις ...

Πρόσκληση της περιοδικής Έκθεσης «Σπείρα, αρχέγονες χαράξεις - Σύγχρονες προσεγγίσεις»
Σπείρα, Αρχέγονες Χαράξεις - Σύγχρονες Προσεγγίσεις
(20 Ιουνίου 2014 - 20 Οκτωβρίου 2014)

Την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 και ώρα 20.00 εγκαινιάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο η περιοδική έκθεση: Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις – σύγχρονες προσεγγίσεις, με μουσειακά αντικείμενα και δημιουργίες του εικαστικού Τάκη Στεφάνου.
Ο Τάκης Στεφάνου προτείνει μια ιδιαίτερη αφήγηση γύρω από τη Σπείρα, που συχνά συνομιλεί με χαρακτηριστικές απεικονίσεις της σε αντικείμενα του παρελθόντος. Οι ύλες που χρησιμοποιεί στα έργα του, φυσικές και ανθρωπογενείς, μας παραπέμπουν σε αέναες διαδικασίες στοχασμού, ...

Έντυπο της περιοδικής Έκθεσης «Το χρήμα στη Λετονία: από το Ήλεκτρο στο Ευρώ. Το χρήμα στη Μεσόγειο: από το Τάλαντο στο Ήλεκτρο»
Το χρήμα στη Λετονία: από το Ήλεκτρο στο Ευρώ. Το χρήμα στη Μεσόγειο: από το τάλαντο στο Ήλεκτρο
(27 Ιουνίου 2014 - 9 Νοεμβρίου 2014)

Την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 και ώρα 19.00 εγκαινιάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο η περιοδική έκθεση: «Το χρήμα στη Λετονία: από το Ήλεκτρο στο Ευρώ. Το χρήμα στη Μεσόγειο: από το Τάλαντο στο Ήλεκτρο» σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Λετονίας, που εδρεύει στη Ρίγα. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την είσοδο της Λετονίας στο Ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2014, την ανακήρυξη της πρωτεύουσας της χώρας, Ρίγας, σε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το έτος 2014 και την ανάληψη της Προεδρίας ...

Έντυπο της έκθεσης
Όθεν αργύρου εστί γενέθλη. Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας. Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα
(28 Μαΐου 2015 - 31 Δεκεμβρίου 2015)

Η έκθεση Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας. Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα οφείλεται σε μία πρωτοπόρα συνεργασία του Επιγραφικού & Νομισματικού Μουσείου με το Αυστραλιανό Κέντρο Αρχαίων Νομισματικών Σπουδών και τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank που ως στόχο έχει να παρουσιάσει την ελληνική αρχαιομεταλλουργία και τη νομισματική στο ευρύ κοινό.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο άργυρος «γεννήθηκε» στην αρχαία Αλύβη (περιοχή του Ευξείνου Πόντου), που διέθετε πλούσια κοιτάσματα του μετάλλου αυτού. Αιώνες ...

Το πανό της Έκθεσης
«Ηρακλής, Ήρως Διαχρονικός και Αιώνιος»
(28 Δεκεμβρίου 2018 - 31 Οκτωβρίου 2019)

Το Νομισματικό Μουσείο, υπό την αιγίδα της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου διοργάνωσε περιοδική έκθεση με τίτλο «Ηρακλής, Ήρως Διαχρονικός και Αιώνιος». Η έκθεση παρουσιάζεται στη μεγάλη αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων, στο β’ όροφο του Ιλίου Μελάθρου, στη βιβλιοθήκη του Ερρίκου Σλήμαν και εγκαινιάστηκε στις 28 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.
Ο Ηρακλής «απήµαντος και αγήραος», θεός και αθάνατος, µας καλεί σε ένα ταξίδι στους αιώνες και ...

Το πανό της έκθεσης
Καρποί και Σύμβολα
(23 Μαΐου 2019 - 31 Οκτωβρίου 2019)

Η νέα περιοδική έκθεση του Νομισματικού Μουσείου με τίτλο «Καρποί και Σύμβολα» εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019 με θέμα «Τα Μουσεία ως πολιτιστικοί κόμβοι. Το μέλλον της παράδοσης». Πρόκειται για μία εικαστική συνομιλία ανάμεσα σε εξέχοντα δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας και σύγχρονα κοσμήματα Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Η Έκθεση περιλαμβάνει τριακόσια τριάντα επτά (337) αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και νεότερα νομίσματα, λίθους, μολύβδινα και πήλινα σύμβολα ...

Το πανό της Έκθεσης
1821. ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
(30 Δεκεμβρίου 2021 - 30 Ιουνίου 2022)

Το Νομισματικό Μουσείο παρουσιάζει τη νέα λαμπρή του περιοδική έκθεση με τίτλο «ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με την οποία το Μουσείο συμμετέχει δυναμικά στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας «Ελλάδα 21» για τον Εορτασμό της Επετείου των 200 ετών από την απελευθερωτική Επανάσταση του 1821.
Η Έκθεση αποτελεί ένα γόνιμο εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια εμπνευσμένα από την Ελληνική ...

Έντυπο της έκθεσης
Φωτιά και Νόμισμα - Αρχαιολογία και Φωτιά. Τέχνας δε πάσας και ανεύρε το πυρ και σώζει
(11 Οκτωβρίου 2012 - 31 Μαρτίου 2014)

H περιοδική έκθεση: ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ. ΤΕΧΝΑΣ ΔΕ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥΡΕ ΤΟ ΠΥΡ ΚΑΙ ΣΩΖΕΙ συνδιοργανώθηκε από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Δράσης ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012, που, εμπνευσμένη από το μύθο του Προμηθέα, έφερε για τη διετία 2012-2013 τον τίτλο: Παντέχνου Πυρός Σέλας - Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς.

Η έκθεση του Νομισματικού Μουσείου καταδείκνυε τη σημασία της φωτιάς ως κινητήριας δύναμης πολιτισμού και ...

Bιντεοεγκατάσταση της Μαριάννας Στραπατσάκη "Λαύριο, Yπόγειες διαδρομές".
Λαύριο, Υπόγειες Διαδρομές
(Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2004)

Η βιντεοεγκατάσταση της Μαριάννας Στραπατσάκη Λαύριο, υπόγειες διαδρομές, έργο εμπνευσμένο από τα μεταλλεία του Λαυρίου, εκτέθηκε στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο 2004. Επεξηγηματικά πανό με πληροφορίες για το Λαύριο και τη σχέση του με τη νομισματοκοπία της αρχαίας Αθήνας συνέδεαν τη λειτουργία των μεταλλείων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική ερμηνεία.

Η Μαριάννα Στραπατσάκη είναι από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν συστηματικά με τη βιντεοτέχνη ...

Το πανό της Έκθεσης
Τοπία Εκπατρισμού. Σπίτι-Δίχως Σπίτι.
(29 Σεπτεμβρίου 2023 - 29 Νοεμβρίου 2023)

Το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κοινό θέμα για όλη την Ευρώπη «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Mαρτυρίες του χθες στο σήμερα» διοργανώνει περιοδική έκθεση με έργα του Eικαστικού Σύγχρονης Τέχνης, Καθηγητή Ιωάννη Γαλανόπουλου με τίτλο: «Τοπία Εκπατρισμού. Σπίτι-Δίχως Σπίτι».
Στις εστίες του Ιλίου Μελάθρου φιλοξενούνται επτά δημιουργίες του καλλιτέχνη εμπνευσμένες από την εμπειρία του εκπατρισμού ως μια μορφή κινητικότητας ...

Έντυπο της έκθεσης
(7 Νοεμβρίου 2013 -15 Φεβρουαρίου 2014)

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας η περιοδική έκθεση: «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία - Leaving a Mark on History. Treasures from Greek Museums».
Η έκθεση στη Σόφια, πραγματοποιήθηκε αρχικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Regional Archaeological Museum) της Φιλιππούπολης από τις 30 Μαΐου 2013 έως τις 30 Οκτωβρίου 2013 και συνδιοργανώθηκε από το Νομισματικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Λόγω ...