Η ΠΑΤΡΙC ΑΝΤΙΝΟΟΝ ΘΕΟΝ

Εμπρόσθια όψη χρυσού χρυσού quinarius Αδριανού, νομισματοκοπείο Ρώμης (134-138 μ.Χ.). HADRIANUS AUG III PP Προτομή Αδριανού δ.
Στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Μουσείων στις 19 Μαΐου 2015 το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο παρουσίασε πενήντα εννέα χρυσά, αργυρά και χάλκινα ρωμαϊκά και ελληνορωμαϊκά νομίσματα, αποκλειστικά από τις συλλογές του, στα οποία απεικονίζονται ο αυτοκράτορας Αδριανός, η σύζυγος του Σαβίνα και ο ευνοούμενος του αυτοκράτορα Αντίνοος. Ο ισχυρός δεσμός ανάμεσα στους δύο άνδρες οδήγησε τον Αδριανό, μετά από τον άδοξο θάνατο του νεαρού Βιθύνιου στα νερά του Νείλου το 130 μ.Χ., στην ίδρυση πόλης με το όνομά του, την Αντινοόπολη, στην καθιέρωση της λατρείας του καθώς και στην απεικόνιση του αφηρωισμένου νέου σε γλυπτά και σε νομίσματα πολλών πόλεων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Α. Ανδρέου

Άλλες φωτογραφίες της έκθεσης
Eμπρόσθια όψη αργυρού δηναρίου Αδριανού, νομισματοκοπείο Ρώμης (119-122 μ.Χ.), ΙMP CAESAR TRAIAN HADRIANUS AUG προτομή δαφνοστεφούς Αδριανού δ.
Εμπρόσθια όψη χάλκινου νομίσματος Αλεξανδρείας επί Αδριανού (134-135 μ.Χ.) ΑΝΤΙΝOΟΥ ΗΡΩΟΣ. Προτομή Αντινόου α.
Εμπρόσθια όψη χάλκινου νομίσματος Αλεξανδρείας επί Αδριανού (134-135 μ.Χ.) ΑΝΤΙΝOΟΥ ΗΡΩΟΣ. Προτομή Αντινόου δ.