"Ο κος Σλήμαν δεν είναι εδώ"

Το Νομισματικό Μουσείο, ανοιχτό και ευαισθητοποιημένο στο νεανικό κοινό, θεωρώντας τη μουσειολογική έκφραση δημοκρατική διαδικασία, προσέφερε στους φοιτητές τη δυνατότητα να εκφραστούν και να ερμηνεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Στην κατεύθυνση αυτή, το Νομισματικό Μουσείο φιλοξένησε από τις 6 έως 30 Ιουλίου 2009 την έκθεση "Ο κος Σλήμαν δεν είναι εδώ", που διοργάνωσαν οι φοιτητές του Η΄ εξαμήνου του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Σχεδιασμός και Οργάνωση Εκθέσεων» με την καθοδήγηση και επίβλεψη της Λέκτορος Μουσειολογίας Ανδρομάχης Γκαζή.

Η έκθεση φιλοδοξούσε να ψηλαφίσει «ίχνη» της ζωής της οικογένειας Σλήμαν και της παρουσίας της στο Ιλίου Μέλαθρον, ρίχνοντας, παράλληλα, «ματιές» στην αστική ζωή του τέλους του 19ου αιώνα στην Αθήνα. Οι επισκέπτες καθώς περιδιάβαιναν τα δωμάτια ανακάλυπταν σταδιακά -αλλά και αποσπασματικά- στοιχεία για το κτήριο, τα πρόσωπα που κατοίκησαν ή πέρασαν από αυτό (ο Ερρίκος, η Σοφία, ο Αγαμέμνων, η Ανδρομάχη, οι υπηρέτες) και για τη ζωή της Αθήνας της εποχής. Ταυτόχρονα, ανακάλυπταν την ομορφιά και τη γοητεία αυτού του -άγνωστου στους περισσότερους Αθηναίους- μνημείου που στην εποχή του είχε χαρακτηριστεί ως το «πολυτιμότερον κόσμημα» της οδού Πανεπιστημίου.