ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
 
Εκθέσεις
| Περιγραφή | | Εκθέματα |

Καρποί και Σύμβολα
(23 Μαΐου 2019 - 31 Οκτωβρίου 2019)

 
Το πανό της έκθεσης
Η νέα περιοδική έκθεση του Νομισματικού Μουσείου με τίτλο «Καρποί και Σύμβολα» εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019 με θέμα «Τα Μουσεία ως πολιτιστικοί κόμβοι. Το μέλλον της παράδοσης». Πρόκειται για μία εικαστική συνομιλία ανάμεσα σε εξέχοντα δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας και σύγχρονα κοσμήματα Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Η Έκθεση περιλαμβάνει τριακόσια τριάντα επτά (337) αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και νεότερα νομίσματα, λίθους, μολύβδινα και πήλινα σύμβολα που κοσμούνται με χαρακτηριστικούς καρπούς - σύμβολα της ελληνικής γης. Από το σύνολο των αντικειμένων, τριακόσια είκοσι τέσσερα (324) προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές του Νομισματικού Μουσείου και δεκατρία (13) νομίσματα από την Ιδιωτική Συλλογή του Θεόδωρου Αραβάνη.

Τα παραπάνω αντικείμενα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ πολιτειακό, γεωγραφικό και χρονολογικό πλαίσιο -πόλεις, έθνη, Κοινά, βασίλεια και αυτοκρατορίες από τη Δυτική Μεσόγειο μέχρι και τα βάθη της Ανατολής και από τους αρχαϊκούς μέχρι και τους νεότερους χρόνους- συνομιλούν με τα έργα δεκαεννέα (19) αναγνωρισμένων διεθνώς σύγχρονων δημιουργών κοσμημάτων, οι οποίοι αντλούν την έμπνευσή τους από έναν ή περισσότερους καρπούς, που παριστάνονται στα επιλεγμένα αρχαία τέχνεργα.

Η Έκθεση εστιάζει αφενός στους καρπούς της ελληνικής γης που ενδυόμενοι συνειρμικούς συμβολισμούς παρελαύνουν στους χαρακτήρες των νομισμάτων ως σύμβολα των μύθων, του πλούτου και της δύναμης της εκάστοτε εκδίδουσας αρχής και αφετέρου στους ολύμπιους θεούς που στεφανωμένοι με καρπούς δηλώνουν συμβολικά τα αγαθά των εφεστίων πόλεων τους.

Κομβικό ρόλο στην Έκθεση κατέχουν οι εμπνευσμένες πρωτότυπες δημιουργίες των δεκαεννέα (19) καλλιτεχνών, μέλη της πλατφόρμας A Jewel Made in Greece, που προσθέτουν με τα πρωτότυπα έργα τους την ψηφίδα της δικής τους οπτικής στη μακρά ιστορία των διαδράσεων νομίσματος και κοσμήματος.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 23 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019 και αποσκοπεί να παρουσιάσει την πολύπλευρη και βαθιά σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τους καρπούς της γης τους, φέρνοντας στον ίδιο χώρο ειδικούς και μη για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών γύρω από τη διαχρονική σχέση του αρχαίου νομίσματος και του σύγχρονου κοσμήματος.

Σε επόμενο στάδιο και μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης στο Νομισματικό Μουσείο, οι δημιουργίες των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Museum of Arts and Design (MAD) της Νέας Υόρκης (20 - 23 Νοεμβρίου 2019).
 
 
Συντάκτης
Αντωνία Νικολακοπούλου