ΝΙΚΗ - VICTORIA σε νομίσματα και μετάλλια

Αργυρός στατήρ Ήλιδος, μέσα 5ου αι. π.Χ. Νομισματικό Μουσείο, Αθήνα. Η Νίκη σε έντονη κίνηση, κρατά στεφάνι, το τιμητικό έπαθλο των νικητών στους αθλητικούς αγώνες και στον πόλεμο.
Η επιτυχία του στόχου, η αναγνώριση από τους άλλους, η επικράτηση στον εχθρό, είναι η Νίκη. Η κατάκτηση της Νίκης είναι η μεγάλη επιδίωξη, η δυνατή επιθυμία, το όνειρο. Η σχέση της με το θείο είναι πολύ στενή, αφού τη στέλνει ο θεός τον οποίο συνήθως συνοδεύει. Ο θρίαμβος της Νίκης και η αποθέωση είναι έννοιες συγγενείς εφόσον υποδηλώνουν τη στιγμή που ο άνθρωπος ξεπερνά τα όριά του. Αυτή την έννοια πολύ γρήγορα την προσωποποίησαν οι άνθρωποι. Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, η Νίκη ανήκε στην πρώτη θεϊκή γενιά, ήταν κόρη της Στυγός και του Πάλλαντος, αδερφή του Ζήλου, του Κράτους και της Βίας. Στο πέρασμα των αιώνων και ανάλογα με τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες έπαιρνε τη θέση που της ανήκε. Η μορφή της αποτυπώθηκε σε αγγεία, ψηφιδωτά, λυχνάρια, σφραγιδόλιθους, ειδώλια, αγάλματα και φυσικά σε νομίσματα. Την απεικόνιση της Νίκης πάνω σε νομίσματα και μετάλλια παρουσίασε η φωτογραφική έκθεση από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο του 2004 στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου η οποία προσέγγισε το συμβολισμό της σε κάθε εποχή και επιχείρησε την ερμηνεία της σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα.

Άλλες φωτογραφίες της έκθεσης
Αργυρό δεκάδραχμον Συρακουσών, αρχές 4ου αι. π.Χ. Νομισματικό Μουσείο, Αθήνα. Η Νίκη υπερίπταται των αλόγων και στεφανώνει τον ηνίοχο του τεθρίππου. Στο έξεργο απεικονίζεται αμυντικός οπλισμός δηλ. ασπίδα, θώρακας, περικνημίδες και περικεφαλαία. Τα όπλα περιγράφονται ως «ΑΘΛΑ» ένας όρος που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως βραβεία κάποιου αγώνα ή πολεμικά τρόπαια.
Χρυσός στατήρ Αλεξάνδρου Γ΄, 323-317 π.Χ. (μεταθανάτια κοπή). Νομισματικό Μουσείο, Αθήνα. Η Νίκη με στεφάνι δάφνης και στυλίδα, σύμβολο ναυτικής νίκης αποτελεί μία από τις ιδιότητες του Μακεδόνα βασιλιά και αντανακλά τη νικηφόρα του πορεία.
Χρυσός στατήρ Δημητρίου Α΄ Πολιορκητή, 306-287 π.Χ. Νομισματικό Μουσείο, Αθήνα. Η Νίκη σαλπίζει πάνω στην πλώρη πολεμικού πλοίου, μετά τη νίκη του Δημητρίου στη Σαλαμίνα της Κύπρου, το 306 π. Χ. εναντίον του Πτολεμαίου Α΄. Το ίδιο θέμα θα χρησιμοποιήσει και ο γλύπτης της Νίκης της Σαμοθράκης, του γνωστού αφιερώματος των Ροδίων σε ανάμνηση της νίκης επί του Αντιόχου Γ΄ το 191 π.Χ.
Χρυσός στατήρ Πύρρου Α΄ της Ηπείρου, νομισματοκοπείο Συρακουσών, 278-276 π.Χ. Νομισματικό Μουσείο, Αθήνα. Η Νίκη βαδίζει κρατώντας στεφάνι από κλαδί δρυός και τρόπαιο μάχης προβάλλοντας τις εφήμερες επιτυχίες του βασιλιά της Ηπείρου κατά των Ρωμαίων στην Ιταλία.
Αργυρό τετράδραχμον Λυσιμάχου της Θράκης, 301-281 π.Χ. Νομισματικό Μουσείο, Αθήνα. Η Αθηνά καθισμένη σε θρόνο κρατεί στο χέρι Νίκη η οποία στεφανώνει το όνομα του βασιλιά Λυσιμάχου. Η σκηνή αναφέρεται στη συμβολή του βασιλιά στη μάχη της Ιψού.