|
|
|
Η περιοδική έκθεση: «Κοιτάσματα Πολιτισμού: Από τους Αρχαίους Σφραγιδόλιθους στη Σύγχρονη Χαρακτική», σε συνεργασία με την καταξιωμένη εικαστικό - χαράκτρια Βίκυ Τσαλαματά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ εγκαινιάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012.
Αφορμή για την έκθεση αποτέλεσε το Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας, το «Athens Print Fest» 2012.
Επρόκειτο για ένα διάλογο ανάμεσα σε αρχαία έργα μικροτεχνίας και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της υψηλής αισθητικής αξίας των χαρακτικών έργων της διεθνούς φήμης εικαστικού.
Εκτέθηκαν οκτώ δημιουργίες της σε μικτή τεχνική, εμπνευσμένες από αρχαία έργα μικρογλυφίας και κυρίως από σφραγιδόλιθους, πλαισιωμένες από δεκαεννέα αρχαίους σφραγιδόλιθους και δύο σφραγιδοκύλινδρους. Μορφές ανθρώπων και ζώων προερχόμενες από σφραγιδόλιθους, αλλά και συνθέσεις που θυμίζουν τα αναπτύγματα των σφραγιδοκυλίνδρων εικονίζονται στα χαρακτικά της.
Ιχνηλατώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτά τα «πολιτισμικά κοιτάσματα», η καλλιτέχνης Βίκυ Τσαλαματά εμπνέεται από αυτά, σπάει τις φόρμες του παρελθόντος, που χωρίς να τις διαλύει, τις γονιμοποιεί, δημιουργώντας με σύγχρονες τεχνικές πρωτότυπα χαρακτικά έργα τέχνης.
Τα έργα της έκθεσης, αριστουργήματα μικροτεχνίας, προέρχονταν από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.
Σκοπός της έκθεσης ήταν να παρουσιαστούν οι δημιουργίες της εικαστικού σε «συνομιλία» με έργα της αρχαιότητας, τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής της. Η έκθεση εντάχθηκε στο πλαίσιο των νέων καινοτόμων δράσεων του Νομισματικού Μουσείου, που στόχο έχουν την προβολή του Μουσείου στο ευρύ κοινό, την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, τη δυναμική συμμετοχή του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας, με την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού και την όσμωση της αστείρευτης, πολιτιστικής μας παρακαταθήκης με την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής μας. Μέσα από την παράλληλη έκθεση του νέου με το παλιό, καθώς τα αρχαία αντικείμενα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για σύγχρονους καλλιτέχνες, αποδεικνύεται ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν παραμένει στατική, αλλά αφομοιωμένη και μετουσιωμένη προβάλλεται μέσα από τα σύγχρονα έργα τέχνης.
Το γενικό συντονισμό και την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς, την επιστημονική επιμέλεια η αρχαιολόγος Σταματούλα Μακρυπόδη, ενώ τη μουσειoγραφική μελέτη και την εφαρμογή της υπέγραψε ο μουσειογράφος Σταμάτης Ζάννος.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στη αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Α΄ ορόφου του Ιλίου Μελάθρου και η διάρκειά της ήταν από τις 18 Οκτωβρίου 2012 έως τις 31 Μαρτίου 2013.
|