ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
 
Εκθέσεις
| Περιγραφή | | Εκθέματα |

Οι Γλαύκες και η Αθηναϊκή Δημοκρατία. Από την Αρχαία Νομισματική στη Σύγχρονη Γλυπτική
(7 Ιουνίου - 6 Σεπτεμβρίου 2018)

 
Εξώφυλλο καταλόγου έκθεσης
Στο πλαίσιο εορτασμού των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, πραγματοποιείται στο Νομισματικό Μουσείο έκθεση σε συνεργασία με την Αφροδίτη Λίτη, γλύπτρια, καθηγήτρια στης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Η έκθεση εντάσσεται στις καινοτόμες δράσεις του Μουσείου που ως στόχο έχουν τόσο το διαπολιτιστικό διάλογο, όσο και την προβολή στο ευρύ κοινό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως αυτή καταγράφεται σε αρχαία τέχνεργα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης. Tο Νομισματικό Μουσείο ως ένα σταθερό και καίριο σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας συνεχίζει τον ενδιαφέροντα διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη, τον οποίον άρχισε το 2012 με την έκθεση «Κοιτάσματα Πολιτισμού. Από τους Αρχαίους Σφραγιδόλιθους στη Σύγχρονη Χαρακτική» με την χαράκτρια, και καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Βίκυ Τσαλαματά, και συνέχισε το 2014 με την έκθεση «Σπείρα. Αρχέγονες Χαράξεις - Σύγχρονες Προσεγγίσεις» με τον εικαστικό Τάκη Στεφάνου. Επιλέγοντας ένα θέμα μη αμιγώς νομισματικό, αλλά τόσο επίκαιρο και πρωτοποριακό, το Μουσείο ανασύρει από τις πλούσιες συλλογές του μοναδικά αριστουργήματα μικροτεχνίας, τα οποία συνδιαλέγονται με τη σύγχρονη γλυπτική μέσα από μία λιτή και εμπνευσμένη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση. Πρόκειται για ένα διάλογο ανάμεσα σε αρχαία έργα μικροτεχνίας και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της υψηλής αισθητικής αξίας των γλυπτών έργων της διεθνούς φήμης εικαστικού.

Εκτίθενται δεκαεπτά δημιουργίες της σε μικτή τεχνική, εμπνευσμένες από αρχαία έργα μικρογλυφίας και κυρίως από νομίσματα, πλαισιωμένες από αργυρά και χαλκά νομίσματα και θησαυρικά σύνολα. Η μορφή της γλαύκας, του ιερού συμβόλου της θεάς της σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών και τα φύλλα της ελιάς, του δέντρου που οι Αθηναίοι προτίμησαν έναντι του αλόγου του Ποσειδώνα για σύμβολο της πόλης τους, όπως αποδίδονται στις δημιουργίες της εικαστικού, θαρρείς και προέρχονται από νομίσματα της κραταιής Αθήνας των αρχαϊκών και κλασικών χρονών.

Ιχνηλατώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτά τα «πολιτισμικά κοιτάσματα», η καλλιτέχνης Αφροδίτη Λίτη εμπνέεται από αυτά, σπάει τις φόρμες του παρελθόντος, που χωρίς να τις διαλύει, τις γονιμοποιεί, δημιουργώντας με σύγχρονες τεχνικές πρωτότυπα γλυπτά έργα τέχνης.

Με την τρίμηνη διάρκειά της η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλει στην τόνωση της επισκεψιμότητας και απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο κοινό στην εξωστρέφεια του Μουσείου.



Γενικός συντονισμός

Δρ Γεώργιος Κακαβάς

Διευθυντής Νομισματικού Μουσείου



Επιμέλεια έκθεσης

Καθ. Αφροδίτη Λίτη

Δρ Γεώργιος Κακαβάς

Δρ Ευαγγελία Αποστόλου, αρχαιολόγος



Μουσειoγραφική μελέτη και εφαρμογή

Αφροδίτη Λίτη



Ομάδα εργασίας

Αναστασία Ράμμου, αρχαιολόγος

Ελένη Νάκη, μουσειολόγος

Αντωνία Νικολακοπούλου, νομισματολόγος

Μαργαρίτα Σορώτου, συντηρήτρια έργων τέχνης

Ρεβέκκα Μαντά, συντηρήτρια έργων τέχνης

Απόστολος Καραστεργίου, ζωγράφος

Μένη Μπιντέρη, γραφίστρια

Τάκης Δημόπουλος, εργατοτεχνίτης

Νίκος Σουγλές, χειριστής Η/Υ
 
 
Συντάκτης
Γεώργιος Κακαβάς