Τοπία Εκπατρισμού. Σπίτι-Δίχως Σπίτι.
(29 Σεπτεμβρίου 2023 - 29 Νοεμβρίου 2023)

Το πανό της Έκθεσης
Το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κοινό θέμα για όλη την Ευρώπη «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Mαρτυρίες του χθες στο σήμερα» διοργανώνει περιοδική έκθεση με έργα του Eικαστικού Σύγχρονης Τέχνης, Καθηγητή Ιωάννη Γαλανόπουλου με τίτλο: «Τοπία Εκπατρισμού. Σπίτι-Δίχως Σπίτι».

Στις εστίες του Ιλίου Μελάθρου φιλοξενούνται επτά δημιουργίες του καλλιτέχνη εμπνευσμένες από την εμπειρία του εκπατρισμού ως μια μορφή κινητικότητας και εκτοπισμού του ανθρώπου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 12:00, ενώ η διάρκειά της θα είναι έως τις 29 Νοεμβρίου 2023.

Tα έργα του Ιωάννη Γαλανόπουλου τοποθετημένα στις μαρμάρινες εστίες του Ιλίου Μελάθρου αποτυπώνουν την εμπειρία του εκπατρισμού ως μια πρόσθετη μορφή κινητικότητας που δεν αποτελεί κανόνα των προνομιούχων τάξεων, αλλά εισάγει έναν πιο διφορούμενο τρόπο ύπαρξης. Πρόκειται για μια ενότητα πρωτότυπων φωτογραφικών έργων με υπότιτλο «Σπίτι-Δίχως Σπίτι» (Ηome no Home) που σχετίζονται με τον τόπο, τον εκπατρισμό και την ταυτότητα του απόδημου πολίτη.

Μέσα από αυτές τις αποσπασματικές απόψεις των απεικονιζόμενων τοπίων παρουσιάζεται μια διαδικασία εσωτερικοποίησης των σκέψεων και των συναισθημάτων του καλλιτέχνη, που πρεσβεύει ότι η προσωπική εμπειρία του απόδημου είναι άτοπη και δεν σχετίζεται με συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος και μήκος.

Τον Γενικό Συντονισμό και την Επιμέλεια της έκθεσης έχει ο διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης, Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου.

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν οι υπάλληλοι του Μουσείου:

Η Ελένη Νάκη, Μουσειολόγος, η Μένη Μπιντέρη, Γραφίστρια και ο Νικόλαος Σουγλές στην ηλεκτρονική υποστήριξη.

Δρ Γεώργιος Κακαβάς