Σπείρα, Αρχέγονες Χαράξεις - Σύγχρονες Προσεγγίσεις

Πρόσκληση της περιοδικής Έκθεσης «Σπείρα, αρχέγονες χαράξεις - Σύγχρονες προσεγγίσεις»
Την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 και ώρα 20.00 εγκαινιάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο η περιοδική έκθεση: Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις – σύγχρονες προσεγγίσεις, με μουσειακά αντικείμενα και δημιουργίες του εικαστικού Τάκη Στεφάνου.

Ο Τάκης Στεφάνου προτείνει μια ιδιαίτερη αφήγηση γύρω από τη Σπείρα, που συχνά συνομιλεί με χαρακτηριστικές απεικονίσεις της σε αντικείμενα του παρελθόντος. Οι ύλες που χρησιμοποιεί στα έργα του, φυσικές και ανθρωπογενείς, μας παραπέμπουν σε αέναες διαδικασίες στοχασμού, μνήμης και μετασχηματισμού. Η πρόταση του καλλιτέχνη αποτέλεσε μια πρόκληση για τη δημιουργία μιας σύγχρονης πραγμάτευσης του μοτίβου και των εννοιολογικών προσεγγίσεων της σπείρας, που απαντά σε πλήθος παραλλαγών σε αντικείμενα και έργα τέχνης από τους προϊστορικούς έως τους νεώτερους χρόνους. Με στόχο την ολοκληρωμένη παρουσίαση των μορφών και των εννοιών του μοτίβου της σπείρας διαχρονικά, οι εικαστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη πλαισιώθηκαν με πρωτότυπα αρχαιολογικά ευρήματα από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Σκοπός της έκθεσης ήταν να παρουσιαστούν οι δημιουργίες του εικαστικού σε μία «συνομιλία» με έργα της αρχαιότητας, τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής του. Με την περιοδική έκθεση «Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις – σύγχρονες προσεγγίσεις» το κοινό κλήθηκε σε ένα εικαστικό ταξίδι στο χρόνο και στην τέχνη, με πυξίδα τη διαλεκτική σχέση εννοιών και σχημάτων, με κίνητρο την αισθητική απόλαυση που εκπορεύεται από το τάλαντο, το χάρισμα, ανώνυμων και επώνυμων δημιουργών, και με στόχο την τροφή της ψυχής και του πνεύματος που λιμοκτονούν και ασφυκτιούν στη σύγχρονη μιντιακή πραγματικότητα.

Το γενικό συντονισμό και την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς, ενώ τη μουσειoγραφική μελέτη και την εφαρμογή της υπέγραψε ο μουσειογράφος Σταμάτης Ζάννος.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στη αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Α΄ ορόφου του Ιλίου Μελάθρου και είχε διάρκεια από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2014.

Χορηγοί της έκθεσης: Alpha Bank, Orphee Beinoglou, Μουσείων Εστίαση Α.Ε.

Χορηγός επικοινωνίας: ΝΕΡΙΤ