ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
 
Εκθέσεις
| Περιγραφή | | Εκθέματα |

Άβδηρα – Λονδίνο – Νέα Υόρκη – Αθήνα
(21 Νοεμβρίου 2011 – 4 Μαρτίου 2012)

 
Τετράδραχμο, 475-450 π.Χ. Γρύπας. Υπεύθυνος κοπής: ΠΡΩ (η πρώτη συλλαβή του ονόματος του υπευθύνου). Σύμβολο: κεφάλι βοδιού.  ΝΜ Σ. Εμπεδοκλή
Η έκθεση ΑΒΔΗΡΑ – ΛΟΝΔΙΝΟ – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΘΗΝΑ ήταν αφιερωμένη στη δωρεά ενός θησαυρού με νομίσματα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων. Ο θησαυρός παρουσιάστηκε μαζί με άλλους θησαυρούς και νομίσματα των Αβδήρων από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, ώστε να προβληθεί μια σφαιρική εικόνα της νομισματοκοπίας της πόλης από τον 6ο αιώνα π.Χ. ως το 2ο αιώνα μ.Χ. καθώς και η κυκλοφορία των κοπών της από τη Σικελία μέχρι τη Φοινίκη και από τη Θράκη μέχρι την Αίγυπτο. Η παρουσίαση αυτή επέτρεψε σε μια καλύτερη αποτίμηση της συμβολής όχι μόνο του συγκεκριμένου θησαυρού αλλά και των θησαυρών γενικότερα στη μελέτη και κατανόηση της νομισματοκοπίας μιας αρχαίας ελληνικής πόλης.

Ο Αμερικανός συλλέκτης κ. Jonathan Kagan εντόπισε το 2000 στην αγορά του Λονδίνου νομίσματα Αβδήρων που χρονολογούνται στα 520/515-500 π.Χ. Διαπίστωσε ότι πρόκειται για θησαυρό και κατόρθωσε να αγοράσει τα 22 από τα νομίσματα διαφυλάσσοντας την ενότητα του συνόλου. Αφού δημοσίευσε το θησαυρό, τον δώρισε στο Νομισματικό Μουσείο το Σεπτέμβριο του 2010 προς τιμήν του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας κ. John (Jack) Kroll, γνωστού για τη συμβολή του στην αρχαία νομισματική. Με την αγαστή συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, των Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και του Νομισματικού Μουσείου, ο θησαυρός μεταφέρθηκε στην Αθήνα και παραδόθηκε στο Μουσείο.
 
Άλλες φωτογραφίες της έκθεσης
Τετράδραχμο, 395-360 π.Χ. Ένθρονη Ήρα. Υπεύθυνος κοπής:ΗΡΟΓΕΙΤΩΝ (πολλές φορές οι υπεύθυνοι κοπής επέλεγαν θέματα που παρέπεμπαν στο όνομά τους).  ΝΜ 43/1996.
Tετράδραχμο, 346-336 π.Χ. Κεφάλι Απόλλωνα, ΑΒΔΗΡΙΤΕΩΝ.  ΝΜ Σ. Εμπεδοκλή.