Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία
(30 Μαΐου - 30 Οκτωβρίου του 2013)

Έντυπο της έκθεσης
Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 εγκαινιάστηκε στο Regional Archaeological Museum στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας, η περιοδική έκθεση: «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία - Leaving a Mark on History. Treasures from Greek Museums». Η έκθεση στη Φιλιππούπολη συνδιοργανώθηκε από το Νομισματικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και διήρκεσε έως τις 30 Οκτωβρίου του 2013, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας, όπου παρέμεινε ως τις 15 Φεβρουαρίου 2014.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Σόφια και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Φιλιππούπολη. Για πρώτη φορά εκτέθηκαν στη Βουλγαρία 195 μοναδικά έργα της αρχαιότητας. Σκοπός της έκθεσης ήταν να παρουσιασθούν σπάνια και όλως ιδιαίτερα και μοναδικά αντικείμενα, που «σφραγίζουν» την ιστορία, είτε ως πορτραίτα των πρωταγωνιστών της ιστορίας είτε ως απευθείας ιστορική πηγή για μείζονα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα είτε τέλος, ως πανανθρώπινες κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές έννοιες και αξίες.

Η έκθεση αναπτύχθηκε σε έξι θεματικές ενότητες:

Στην εισαγωγική ενότητα «Η ιστορία της σφράγισης», περιλήφθηκαν σφραγίδες, σφραγίσματα και σφραγιδόλιθοι της προϊστορικής περιόδου, ως απόδειξη της ανάγκης του έλλογου ανθρώπου για διάκριση και ταυτοποίηση. Η κυριαρχία της Ελλάδας στη θάλασσα και ο καθοριστικός ρόλος της στην εμπορική, πολιτική, οικονομική και πνευματική παντοκρατορία των Ελλήνων στην αρχαιότητα, αποτυπώθηκε στην ενότητα «Μέγα τ? τ?ς θαλάσσης κράτος». Η ενότητα «Παιδεία και Δημοκρατία», παρουσίαζε την οικουμενικά μοναδική συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη γένεση της Δημοκρατίας και την ανάπτυξη της Παιδείας. Το Ολυμπιακό Ιδεώδες, «Νο?ς ?γι?ς ?ν σώματι ?γιε?», αποτελούσε βασική ενότητα της έκθεσης. Οι Πανελλήνιοι αγώνες έχουν καθιερωθεί ως απόδειξη της ευγενούς άμιλλας και της συμφιλίωσης ανθρώπων και λαών. Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896, επαναπροσδιορίζει το πνεύμα του «ε? ?γωνίζεσθαι» στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορική περίοδο. Η ενότητα, «Ηγεμόνες και Γεγονότα». Ο Ηγέτης: Το Πρόσωπο της Ιστορίας-Το Γεγονός: Η Σφραγίδα της Ιστορίας, εστίαζε σε ιστορικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και σπουδαιότητας, όπως τα Μηδικά, και σε σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες, που διακρίθηκαν στην πολιτική, στρατιωτική και πολιτιστική ζωή, από τους Μακεδόνες Βασιλείς έως τον ιδρυτή του βυζαντινού κράτους (π.χ. Φίλιππος Β΄, Μέγας Αλέξανδρος, Ιούλιος Καίσαρ, Οκταβιανός Αύγουστος, Μέγας Κωνσταντίνος). Η έκθεση ολοκληρωνόταν με την ενότητα «Από τον Όλυμπο στον Ουρανό». Από το Δωδεκάθεο στο Χριστιανισμό. Μέσα από τα εκθέματα καταγράφονταν η θρησκευτική πίστη και η λατρεία, αρχέγονα και μείζονα χαρακτηριστικά στοιχεία του ιδιωτικού και δημοσίου βίου από την αρχαιότητα μέχρι την Άλωση το 1453.

Στην έκθεση εκτός από τις συλλογές του Νομισματικού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσιάζονταν και έργα από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, τα Μουσεία του Κεραμεικού, της Αρχαίας Αγοράς, των Δελφών, της Θήβας, της Λαμίας, του Άργους, καθώς και από τις Αρχαιολογικές Συλλογές Ελάτειας και Διστόμου.

Η μελέτη, η οργάνωση, καθώς και η επιστημονική - μουσειολογική επιμέλεια της έκθεσης ήταν καρπός αποκλειστικά των Ελλήνων συνδιοργανωτών. Η βουλγαρική πλευρά συμμετείχε συμβολικά με ένα έκθεμα αρχαίας ελληνικής τέχνης, μία αττική ερυθρόμορφη πελίκη, που χρονολογείται περί το 440-430 π.Χ.

Την επιστημονική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και Αναπληρωτής Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού των δύο Μουσείων. Τη μουσειολογική - μουσειογραφική μελέτη υπέγραψαν οι Δρ. Μαρία Λαμπρινού, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ιονίων Νήσων, Βασιλική Δρούγκα, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, Τμηματάρχης Τεχνικής Υπηρεσίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Σταμάτης Ζάννος, Μουσειογράφος.

Η φωτογράφιση των εκθεμάτων, η έκδοση του πολυτελούς οδηγού της έκθεσης, καθώς και η μετάφρασή του, ήταν χορηγία της Alpha Bank. Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται εξίσου στους υπόλοιπους χορηγούς αυτού του μεγαλόπνοου εγχειρήματος, ΙΚΕΑ Βουλγαρίας, ΑΚΤΩΡ Βουλγαρίας, Kalamaris Group Ltd – Intelligence Solutions, Ολυμπιακή Αεροπορία, Διεθνής Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος, Ορφέας Βεϊνόγλου - Διεθνείς Μεταφορές, GRAS SAVOY WILLIS, Ζαριφόπουλος – Υπηρεσίες Ασφάλειας και Ελέγχου, Φίλοι του Νομισματικού Μουσείου, Φίλοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Οργάνωση της Ελληνικής Ομογένειας απανταχού της Υφηλίου AHEPA και η Συμμαχία για την Ελλάδα, χωρίς την έμπρακτη συμπαράσταση των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της έκθεσης.