ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
 
Εκθέσεις
| Περιγραφή | | Εκθέματα |

Όθεν αργύρου εστί γενέθλη. Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας. Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα
(28 Μαΐου 2015 - 31 Δεκεμβρίου 2015)

 
Έντυπο της έκθεσης
Η έκθεση Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας. Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα οφείλεται σε μία πρωτοπόρα συνεργασία του Επιγραφικού & Νομισματικού Μουσείου με το Αυστραλιανό Κέντρο Αρχαίων Νομισματικών Σπουδών και τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank που ως στόχο έχει να παρουσιάσει την ελληνική αρχαιομεταλλουργία και τη νομισματική στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο άργυρος «γεννήθηκε» στην αρχαία Αλύβη (περιοχή του Ευξείνου Πόντου), που διέθετε πλούσια κοιτάσματα του μετάλλου αυτού. Αιώνες αργότερα, ο άργυρος, ένα πολύτιμο μέταλλο, γνωστό από την παραγωγή σκευών και κοσμημάτων, θα γίνει το μέσο που θα αλλάξει ριζικά τη ροή της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της αρχαιότητας, καθώς θα αποτελέσει ένα από τα κυριότερα μέταλλα για την κατασκευή νομισμάτων.

Η έκθεση εστιάζει στην αρχαϊκή εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταλλάσσονται η κοινωνία, τα πολιτεύματα και η τέχνη. Η θεματολογία επικεντρώνεται στη νομισματοκοπία κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, καθώς και στην παρουσίαση των μεθόδων εξόρυξης και επεξεργασίας πολύτιμων μετάλλων κατά την αρχαιότητα στο Λαύριο και τη Σίφνο, με σκοπό τη χρήση τους κυρίως στην παραγωγή νομισμάτων. Επιπλέον παρουσιάζεται το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο της αντίστοιχης χρονικής περιόδου, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν κανόνες διαχείρισης και ελέγχου τόσο της εξόρυξης όσο και της εμπορικής διάθεσης των πολύτιμων μετάλλων.

Η έκθεση πλαισιώνεται με μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, από το Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας.

Με την περιοδική έκθεση Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας. Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα σας καλούμε σε ένα ταξίδι μύησης στην αρχαία τέχνη των μεταλλουργών, οι οποίοι από τα έγκατα της γης αποσπούσαν τα πολύτιμα μέταλλα για να δημιουργηθεί στη συνέχεια αυτό που κινούσε τη ζωή, δημιουργούσε συμμαχίες, συνέβαλε στον πολιτισμό και την τέχνη, το νόμισμα. Ένα ταξίδι αναζήτησης της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας της αρχαϊκής εποχής, μέσα από τους σπάνιους θησαυρούς της αρχαιότητας.
 
 
Συντάκτης
Δρ Γεώργιος Κακαβάς
 
Άλλες φωτογραφίες της έκθεσης
Αργυρό τετράδραχμο Αθηνών
Αεροφωτογραφία αρχαιολογικού χώρου στη θέση Σούριζα