Φωτιά και Νόμισμα - Αρχαιολογία και Φωτιά. Τέχνας δε πάσας και ανεύρε το πυρ και σώζει

Έντυπο της έκθεσης
H περιοδική έκθεση: ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ. ΤΕΧΝΑΣ ΔΕ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥΡΕ ΤΟ ΠΥΡ ΚΑΙ ΣΩΖΕΙ συνδιοργανώθηκε από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Δράσης ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012, που, εμπνευσμένη από το μύθο του Προμηθέα, έφερε για τη διετία 2012-2013 τον τίτλο: Παντέχνου Πυρός Σέλας - Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς.

Η έκθεση του Νομισματικού Μουσείου καταδείκνυε τη σημασία της φωτιάς ως κινητήριας δύναμης πολιτισμού και θεϊκού πολύτιμου δώρου για τον άνθρωπο και πρόβαλλε τους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στη δράση και το συμβολισμό της φωτιάς και στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Διαρθρώθηκε σε δύο ενότητες:

Στην ενότητα ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ, παρουσιάστηκαν νομίσματα και μετάλλια από την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη εποχή με παραστάσεις και συμβολισμούς που εκφράζουν τη ζωογόνο και δημιουργική δύναμη της φωτιάς στο μύθο, τη θρησκεία, την ιστορία και την παράδοση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θεό της φωτιάς, Ήφαιστο.

Στην ενότητα ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ παρουσιάστηκε ο αμφίσημος χαρακτήρας της φωτιάς ως προς τη διατήρηση αρχαίων τεχνουργημάτων. Εκτέθηκαν νομισματικοί «θησαυροί», που έχουν υποστεί φθορές από πυρκαγιά και ανασκαφικά ευρήματα που διατηρήθηκαν εξαιτίας της έκθεσής τους στη φωτιά, όπως πινακίδες Γραμμικής Β΄ γραφής και σφραγίσματα από νωπό πηλό. Στην ίδια ενότητα παρουσιάστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα από ναυάγια, όπως λυχνάρια και μαγειρικά σκεύη που αποτυπώνουν την ευεργετική χρήση της φωτιάς για τον άνθρωπο, αλλά και όπλα που υπαινίσσονται την καταστροφική της ενέργεια.

Νομίσματα, πήλινα σφραγίσματα και νομισματικοί «θησαυροί» από τη συλλογή του Νομισματικού Μουσείου, νομίσματα από τις συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank, πήλινα μυκηναϊκά σφραγίσματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, μία πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β΄ γραφής από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, καθώς και ευρήματα υποβρύχιων ερευνών της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, συνέθεταν ένα ελκυστικό εκθεσιακό σύνολο.

Την επιστημονική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου. Το συντονισμό της ομάδας εργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είχε η Προϊσταμένη Δρ Αγγελική Σίμωσι. Τη μουσειογραφική μελέτη υπέγραψαν η Αρχιτέκτων Δρ Μαρία Λαμπρινού και ο κ. Σταμάτης Ζάννος.