Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία
(7 Νοεμβρίου 2013 -15 Φεβρουαρίου 2014)

Έντυπο της έκθεσης
Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας η περιοδική έκθεση: «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία - Leaving a Mark on History. Treasures from Greek Museums».

Η έκθεση στη Σόφια, πραγματοποιήθηκε αρχικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Regional Archaeological Museum) της Φιλιππούπολης από τις 30 Μαΐου 2013 έως τις 30 Οκτωβρίου 2013 και συνδιοργανώθηκε από το Νομισματικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Λόγω της τεράστιας επιτυχίας που σημείωσε και των διθυραμβικών σχολίων που απέσπασε από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η εξαιρετική αυτή έκθεση μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας, όπου εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 και παρέμεινε εκεί ως τις 15 Φεβρουαρίου 2014.

Σκοπός της έκθεσης ήταν να παρουσιαστούν σπάνια και όλως ιδιαίτερα και μοναδικά αντικείμενα, που «σφραγίζουν» την ιστορία, είτε ως πορτραίτα των πρωταγωνιστών της ιστορίας είτε ως απευθείας ιστορική πηγή για μείζονα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα είτε τέλος, ως πανανθρώπινες κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές έννοιες και αξίες.

Η έκθεση αναπτύχθηκε σε έξι θεματικές ενότητες:

Στην εισαγωγική ενότητα «Η ιστορία της σφράγισης» περιλήφθηκαν σφραγίδες, σφραγίσματα και σφραγιδόλιθοι της προϊστορικής περιόδου ως απόδειξη της ανάγκης του έλλογου ανθρώπου για διάκριση και ταυτοποίηση.

Η κυριαρχία των Ελλήνων στη θάλασσα και ο καθοριστικός ρόλος της στην εμπορική, πολιτική, οικονομική και πνευματική παντοκρατορία των Ελλήνων στην αρχαιότητα αποτυπώθηκε στην ενότητα «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».

Η ενότητα «Παιδεία και Δημοκρατία» παρουσίασε την οικουμενικά μοναδική συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη γένεση της Δημοκρατίας και την ανάπτυξη της Παιδείας.

Το Ολυμπιακό Ιδεώδες, «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», αποτέλεσε βασική ενότητα της έκθεσης. Οι Πανελλήνιοι αγώνες αποτελούν απόδειξη της ευγενούς άμιλλας και της συμφιλίωσης ανθρώπων και λαών. Η αναβίωσή τους, το 1896, επαναπροσδιορίζει το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορική περίοδο.

Η ενότητα, «Ηγεμόνες και Γεγονότα». Ο Ηγέτης: Το Πρόσωπο της Ιστορίας-Το Γεγονός: Η Σφραγίδα της Ιστορίας, εστίασε σε ιστορικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και σπουδαιότητας, όπως τα Μηδικά και σε σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες, που διακρίθηκαν στην πολιτική, στρατιωτική και πολιτιστική ζωή από τους Μακεδόνες Βασιλείς έως τον ιδρυτή του βυζαντινού κράτους (π.χ. Φίλιππος Β΄, Μέγας Αλέξανδρος, Ιούλιος Καίσαρ, Οκταβιανός Αύγουστος, Μέγας Κωνσταντίνος).

Η έκθεση ολοκληρώθηκε με την ενότητα «Από τον Όλυμπο στον Ουρανό». Από το Δωδεκάθεο στο Χριστιανισμό. Μέσα από τα εκθέματα καταγράφονται η θρησκευτική πίστη και η λατρεία, αρχέγονα και μείζονα χαρακτηριστικά του ιδιωτικού και δημοσίου βίου από την αρχαιότητα μέχρι την Άλωση του 1453.

Στην έκθεση συμμετείχαν το Νομισματικό Μουσείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και έξι Εφορείες Αρχαιοτήτων: Α΄ ΕΠΚΑ, Γ΄ ΕΠΚΑ, Δ΄ ΕΠΚΑ, Θ΄ ΕΠΚΑ, Ι΄ ΕΠΚΑ και ΙΔ΄ ΕΠΚΑ. Συνολικά παρουσιάστηκαν εκατόν ενενήντα πέντε μοναδικά έργα της αρχαιότητας.

Η μελέτη, η οργάνωση, καθώς και η επιστημονική - μουσειολογική επιμέλεια της έκθεσης αποτελεί καρπό αποκλειστικά των Ελλήνων συνδιοργανωτών. Η βουλγαρική πλευρά συμμετείχε συμβολικά με ένα έκθεμα αρχαίας ελληνικής τέχνης, μία αττική ερυθρόμορφη πελίκη, που χρονολογείται περί το 440-430 π.Χ.

Την επιστημονική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και Αναπληρωτής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού των δύο Μουσείων. Τη μουσειολογική - μουσειογραφική μελέτη υπέγραψαν οι Δρ. Βασιλική Δρούγκα, αρχιτέκτων-μηχανικός, Τμηματάρχης Τεχνικής Υπηρεσίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Σταμάτης Ζάννος, μουσειογράφος.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στους πολύ αξιόλογους χορηγούς αυτού του μεγαλόπνοου εγχειρήματος, οι οποίοι είναι: Ίδρυμα Ωνάσης, Alpha Bank Βουλγαρίας, Ορφέας Βεϊνόγλου - Διεθνείς Μεταφορές, ΙΚΕΑ Βουλγαρίας, ΑΚΤΩΡ Βουλγαρίας, εταιρεία Kalamaris, ασφαλιστική εταιρεία Gras Savoye Willis, εταιρεία 360xpert Advanced Imagining Solution, Υπηρεσίες ασφάλειας και ελέγχου Ζαριφόπουλος, οι Φίλοι του Νομισματικού Μουσείου, η Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η Ελληνική Πρεσβεία της Σόφιας, η οργάνωση της Ελληνικής Ομογένειας απανταχού της Υφηλίου AHEPA και η Συμμαχία για την Ελλάδα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι χωρίς την έμπρακτη οικονομική τους υποστήριξη δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση της έκθεσης.