ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
 
Εκθέσεις
| Περιγραφή | | Εκθέματα |

Τα Πρόσωπα του Χρόνου. Μετρώντας το Χρόνο στον Ουρανό και τη Θάλασσα
(21 Οκτωβρίου 2013 - 21 Ιανουαρίου 2014)

 
Έντυπο της έκθεσης
Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 εγκαινιάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο η περιοδική έκθεση: ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ που συνδιοργανώθηκε από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2013, που θεσπίστηκε επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Έκθεση, στη μικρή αίθουσα του πρώτου ορόφου του Ιλίου Μελάθρου, προέβαλε τη σημασία της έννοιας του Χρόνου και αναδείκνυε συγχρόνως την προσπάθεια του ανθρώπου να δαμάσει το χώρο και το χρόνο, τον ουρανό και τη ζωή, τόσο για λόγους σχετικούς με την καθημερινή του ζωή, όσο και με τις επιστημονικές και ερευνητικές αναζητήσεις του ή με τις αναπάντητες αγωνίες και ανησυχίες του για το μέλλον.

Η Έκθεση διαρθρώθηκε σε δύο βασικές ενότητες:

Στην ενότητα ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, παρουσιάζονταν νομίσματα με τις παραστάσεις και τους συμβολισμούς των αστερισμών, των ζωδίων και των κυβερνητών-πλανητών ή του ζωδιακού κύκλου, που γοήτευσαν και επηρέασαν βαθιά τους ανθρώπους. Αρχικά μπήκαν στη ζωή τους ως κατακτήσεις της αστρονομίας, δεν άργησαν όμως να ριζώσουν στην αιώνια αγωνία της ανθρώπινης φύσης να γνωρίζει ή να προβλέπει το μέλλον.

Στην ενότητα ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ παρουσιάζονταν ευρήματα από ναυάγιο, όπως προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος, ρολόγια για τον υπολογισμό της ώρας καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με τη ναυσιπλοϊα και τη διαβίωση στο πλοίο. Αναδείκνυαν τη σημασία της μέτρησης του χρόνου, την κατάκτηση του υπολογισμού της ώρας σε κάθε σημείο της Γης.

Νομίσματα κυρίως Αλεξάνδρειας που εκδόθηκαν την περίοδο βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντωνίνου Ευσεβούς (138-161) από τη συλλογή του Νομισματικού Μουσείου, καθώς και ευρήματα υποβρύχιων ερευνών από το ναυάγιο του ΜΕΝΤΟΡΑ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, συνέθεταν ένα ελκυστικό εκθεσιακό σύνολο.

Την επιστημονική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου. Το συντονισμό της ομάδας εργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είχε η Προϊσταμένη Δρ Αγγελική Σίμωσι. Τη μουσειογραφική μελέτη υπέγραψε ο κ. Σταμάτης Ζάννος.

Διάρκεια Έκθεσης: 21 Οκτωβρίου 2013 - 21 Ιανουαρίου 2014.