Subic in the Land of Classical Greece
(5 Δεκεμβρίου 2018 - 10 Φεβρουαρίου 2019)

Τμήμα τοιχογραφίας Ιλίου Μελάθρου
Το Νομισματικό Μουσείο, η Πρεσβεία της Σλοβενίας και η Εθνική Πινακοθήκη της Σλοβενίας, συνδιοργάνωσαν στις 5 Δεκεμβρίου 2018, στους χώρους του Μουσείου, έκθεση αφιερωμένη στον Σλοβένο ζωγράφο του Ιλίου Μελάθρου, Γιούρι Σούμπιτς/Jurij Subic (1855-1890), ο οποίος φιλοτέχνησε με το χρωστήρα του, τον τοιχογραφημένο διάκοσμο, αφήνοντας το καλλιτεχνικό του ίχνος στην ταυτότητα του κτηρίου.

Οι οροφογραφίες, οι τοιχογραφίες και γενικότερα ο γραπτός διάκοσμος του κτηρίου χαρακτηρίζεται από την αναπαραγωγή θεμάτων κατοικιών της Πομπηίας και την αναγραφή επιλεγμένων αποσπασμάτων από έργα Ελλήνων συγγραφέων, όπως τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Πίνδαρο και τον Λουκιανό.

Στις προκλήσεις που φέρουν οι νέες εποχές, το Νομισματικό Μουσείο ανταποκρίνεται με νέες εμπνεύσεις, νέες εκθέσεις, νέο υλικό, με δυναμική παρουσία στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό ως ένα παλλόμενο κύτταρο πολιτισμού, ιστορίας και τέχνης στη ζωή της Αθήνας, της χώρας, του κόσμου ολόκληρου.

Η έκθεση, έγινε υπό την τιμητική αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας κ. Borut Pahor, Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και εγκαινιάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018 παρουσία των Υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Σλοβενίας.

Αναστασία Ράμμου