Μορφές και Κιονόκρανα

Το πανό της Έκθεσης
Στις εστίες του Ιλίου Μελάθρου φιλοξενούνται 7 δημιουργίες του καλλιτέχνη εμπνευσμένες από το Ιλίου Μέλαθρον και τους θησαυρούς του:

ΕΝΝΟΙΑΚA ΚΙΟΝΟΚΡΑΝA Ι - ΙΙ: Οι συνθέσεις με κεντρικό τους άξονα το κιονόκρανο, ως οικείο σύμβολο αρχιτεκτονικού ρυθμού με αρχαϊκά, κλασικά και βυζαντινότροπα στοιχεία αντανακλούν τις αισθητικές αναζητήσεις του καλλιτέχνη.

ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ Ι - ΙΙ: Η σύνθεση βασίζεται στη σύζευξη της γυναικείας μορφής και του ιωνικού κίονα σε ένα φαντασιακό και συγκινησιακά φορτισμένο περιβάλλον. Η έκφραση των μορφών και η εσωτερική τους προβολή επιτείνεται με την εξπρεσιονιστική επιλογή ψυχρών χρωμάτων με στίγματα από θερμές αποχρώσεις.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ Ι: Στην επιζωγράφιση της περίοπτης σφαίρας κυριαρχεί η γυναικεία μορφή σε προφίλ που αναδύεται, με υλικό το λάδι στην κοίλη επιφάνεια, με δυναμική αποστασιοποιημένη έκφραση.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ II: Το διαχρονικό σχήμα της έλικας με τις ονοματογραφίες που διατυπώνονται συνειρμικά και ανάγλυφα στην επιφάνεια της σφαίρας δημιουργούν ένα συμπαντικό σώμα αναμνήσεων.

ΕΠΙΤΥΜΒΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ: Στη δίπτυχη σύνθεση οι συμμετρικές μορφές αναδύονται από τη μνήμη με σαφή αναφορά σε αντίστοιχες επιτύμβιες συνθέσεις. Η θέαση τους προκαλεί αισθητική συγκίνηση, ενώ η ελλειπτική φορά των μορφών και των κιόνων συντελεί στην ποιητική δυναμική της εικόνας.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννημένος το 1957 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς είναι ένας καταξιωμένος ζωγράφος, ποιητής και θεωρητικός τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει εικαστικές σπουδές στη Ζωγραφική, Περφόρμανς και Θεωρία Σύγχρονης Τέχνης στο The New School for Social Research του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με καθηγητές τους Allen David και Pearl Ehrlich. Από το 1991 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα έχουν εκδοθεί λευκώματα τέχνης με έργα του και βιβλία με ποιήματα και αισθητικά δοκίμια του. Έχει ιδρύσει το 1990 στην Αθήνα την ομάδα τέχνης ART STUDIO EST και το 2000 στο Αργοστόλι τη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa «Ροδόπη».

Δρ Γεώργιος Κακαβάς