Εκ των υπό την ρίζαν δένδρου ευρεθέντων Αρχαίοι Ελληνικοί Θησαυροί στο Νομισματικό Μουσείο
(20 Απριλίου- τέλη Δεκεμβρίου 2010)

Το Νομισματικό Μουσείο πραγματοποίησε περιοδική έκθεση με τίτλο “«Εκ των … υπό την ρίζαν δένδρου ευρεθέντων». Αρχαίοι Ελληνικοί Θησαυροί στο Νομισματικό Μουσείο”, κατά το χρονικό διάστημα 20 Απριλίου 2010 - 31 Μαρτίου 2011.

Η έκθεση είχε στόχο να μεταφέρει τον επισκέπτη από το μύθο της αναζήτησης των θησαυρών στον πλούτο των αρχαίων νομισματικών θησαυρών του Νομισματικού Μουσείου Παρουσιάστηκαν τα ίδια τα νομισματικά σύνολα, ανιχνεύτηκαν οι συνθήκες εύρεσής τους, τα αίτια απόκρυψής τους και αναζητήθηκαν πληροφορίες για τους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.

Αρχαίοι θησαυροί, που ήταν κρυμμένοι μέσα σε τοίχους, κάτω από δάπεδα, σε σπηλιές, θαμμένοι σε μυστικά σημεία ή αλλού, συσχετίζονται με τα ιστορικά γεγονότα, δίνουν πληροφορίες για το φαινόμενο του αποθησαυρισμού και τεκμηριώνουν ζητήματα νομισματικής κυκλοφορίας στον Ελλαδικό χώρο.

Σε μία εποχή χωρίς τράπεζες και e-banking μας είναι αδύνατον να φανταστούμε πόσα νομίσματα έπρεπε να έχουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους ακόμα και όταν ο εγχρηματισμός της κοινωνίας δεν ήταν τόσο προχωρημένος.

Η έκθεση παρουσίασε εικοσιένα θησαυρούς αρχαίων νομισμάτων (5ος - 1ος αι. π.Χ.) από τις συλλογές του Μουσείου, που περιλαμβάνουν 3.644 αρχαία νομίσματα - από ήλεκτρο, χρυσά, αργυρά, χαλκά και υπόχαλκα. Την έκθεση πλαισίωσαν δύο θησαυροί από τη Θήβα και την Επίδαυρο, προσωρινά δάνεια από την Δ΄ και την Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με 549 νομίσματα και 498 κοσμήματα.

Η έκθεση υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Club Hotel Casino Loutraki.