Προϊστορική Μακεδονία

Έκθεση "Προϊστορική Μακεδονία"
H μουσειακή αφήγηση ξεκινά χρονολογικά με την έκθεση «Προϊστορική Μακεδονία», όπου, όπως μαρτυρά και ο τίτλος, παρουσιάζονται ευρήματα από προϊστορικές θέσεις του μακεδονικού χώρου.

Η έκθεση, ύστερα από μία σύντομη εισαγωγή με την ιστορία της έρευνας, ξεκινάει από την εποχή πριν την εμφάνιση του ανθρώπου, με εκμαγεία κρανίων του Μακεδονικού Ουρανοπιθήκου, ενός πρώιμου ανθρωποειδούς, και συνεχίζεται με την παλαιολιθική εποχή και το εκμαγείο του διάσημου κρανίου των Πετραλώνων (200.000 π.Χ.). Στη συνέχεια, παρουσιάζονται η ειρηνική επανάσταση της νεολιθικής εποχής και οι σημαντικοί κοινωνικοί μετασχηματισμοί της εποχής του χαλκού μέσα από επιμέρους θεματικές ενότητες, που αφορούν στο κυνήγι, την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, το μαγείρεμα και την αποθήκευση των αγαθών, την υφαντική, την τεχνολογία κατασκευής αγγείων και εργαλείων, τη μεταλλουργία και τις ανταλλαγές. Και ολοκληρώνεται με τις θεματικές ενότητες που πραγματεύονται ζητήματα κοινωνικών αντιλήψεων και ιδεολογικών ανησυχιών του προϊστορικού ανθρώπου, όπως η εμφάνιση και ο στολισμός, οι κοινωνικές αντιθέσεις και η διαχείριση του σώματος μετά τον θάνατο.

Στο βάθος της αίθουσας, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος φιλοξενεί την πολυμεσική εφαρμογή της έκθεσης. Πρόκειται για ταινία διάρκειας περίπου 10 λεπτών, στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα, η οποία «μιλάει» για το προϊστορικό νοικοκυριό και το πώς ο αρχαιολόγος οδηγείται στην ανασκαφική του αναγνώριση και στην ανασύνθεσή του.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου: www.amth.gr

Λίθινα προϊστορικά εργαλεία