Μόνιμες εκθέσεις

Έκθεση "Προϊστορική Μακεδονία"
Προϊστορική Μακεδονία
H μουσειακή αφήγηση ξεκινά χρονολογικά με την έκθεση «Προϊστορική Μακεδονία», όπου, όπως μαρτυρά και ο τίτλος, παρουσιάζονται ευρήματα από προϊστορικές θέσεις του μακεδονικού χώρου.
Η έκθεση, ύστερα από μία σύντομη εισαγωγή με την ιστορία της έρευνας, ξεκινάει από την εποχή πριν την εμφάνιση του ανθρώπου, με εκμαγεία κρανίων του Μακεδονικού Ουρανοπιθήκου, ενός πρώιμου ανθρωποειδούς, και συνεχίζεται με την παλαιολιθική εποχή και το εκμαγείο του διάσημου κρανίου των Πετραλώνων (200.000 π.Χ.). ...

Έκθεση "Προς τη Γένεση των Πόλεων"
Προς τη Γένεση των Πόλεων
Στην έκθεση «Προς τη Γένεση των Πόλεων» παρουσιάζονται αρχαιολογικές μαρτυρίες για οικισμούς και νεκροταφεία της εποχής του σιδήρου (1100 - 700 π.Χ.) στην περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στον Άθωνα και τον Όλυμπο, από θέσεις όπως είναι η Μένδη, η Άσσηρος, ο Καστανάς, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Αγχίαλος, η Κρανιά Ολύμπου κ.ά. Είναι η εποχή κατά την οποία εμφανίζονται στην περιοχή οι απαρχές σημαντικών αλλαγών στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Παράλληλα, οι εμπορικές επαφές πυκνώνουν και η μεταλλουργική ...

Έκθεση "Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την Ύστερη Αρχαιότητα"
Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την Ύστερη Αρχαιότητα
Στην έκθεση με τίτλο «Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την Ύστερη Αρχαιότητα» παρουσιάζονται όψεις του βίου των Μακεδόνων από τα αρχαϊκά χρόνια, με τη δημιουργία του ανεξάρτητου μακεδονικού βασιλείου, έως και τους αυτοκρατορικούς χρόνους (1ος - 4ος αι. μ.Χ.), εποχή κατά την οποία η Μακεδονία αποτελούσε επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα έργα που παρουσιάζονται δεν προέρχονται μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές του μακεδονικού χώρου, από παλαιότερες αλλά και νεότερες ...

Έκθεση "Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις"
Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις
Στην έκθεση «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας μητρόπολις» παρουσιάζονται ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες για την πόλη. Συνδεδεμένη με τη γενιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την ίδρυσή της ακόμη, το 315 π.Χ., η πόλη αναδεικνύεται στα χρόνια της ρωμαιοκρατίας σε σημαντικό κέντρο της επαρχίας της Μακεδονίας, διατηρώντας τη γλώσσα, τον πολιτισμό, αλλά και τη μνήμη της ένδοξης μακεδονικής ιστορίας. Μέσα από την παρουσίαση των σημαντικότερων μνημείων της και επιλεγμένων αντικειμένων, φωτίζονται άγνωστες πτυχές ...

Έκθεση "Ο Χρυσός των Μακεδόνων"
Ο Χρυσός των Μακεδόνων
Στην έκθεση «Ο χρυσός των Μακεδόνων» περιλαμβάνονται εκθέματα εξαιρετικής τέχνης, από διάφορους χώρους και κυρίως από νεκροταφεία των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Παράλληλα, περιγράφεται όλη η διαδικασία επεξεργασίας των ευγενών μετάλλων, από το στάδιο της εξόρυξης μέχρι τις περίπλοκες τεχνικές διακόσμησης των πολύτιμων αντικειμένων της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής των αρχαίων Μακεδόνων. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν ο διάσημος χάλκινος κρατήρας του Δερβενίου (αρχαία Λητή) με απεικόνιση του ...

Έκθεση "Μακεδονία. Από τις Ψηφίδες στα Pixels"
Μακεδονία. Από τις Ψηφίδες στα Pixels
Η έκθεση «Μακεδονία. Από τις ψηφίδες στα pixels» είναι μία διεθνώς πρωτότυπη παρουσίαση αρχαιοτήτων μέσω διαδραστικών συστημάτων. Διαφέρει από μία συμβατική έκθεση αντικειμένων, καθώς μέσω νέων τεχνολογιών αναδεικνύονται και γίνονται προσβάσιμα στο κοινό εξέχοντα αντικείμενα, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, προσφέροντας μία νέα αλληλεπιδραστική εμπειρία που συνδυάζει την πληροφόρηση και τη μάθηση με το παιχνίδι. Έτσι, οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να εξερευνήσουν ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχαίων ...

Έκθεση "Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος"
Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος
Στη μόνιμη υπαίθρια έκθεση «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» παρουσιάζονται αρχαιότητες που χρονολογούνται από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., σε μία εποχή, δηλαδή, μεγάλης ακμής για τη Θεσσαλονίκη. Τα εκθέματα είναι οργανωμένα σε δύο βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα αναπλάθεται υποθετικά ένα τμήμα νεκροταφείου με ταφικά μνημεία (σαρκοφάγους και βωμούς) προερχόμενα από το δυτικό και ανατολικό νεκροταφείο της πόλης. Στη δεύτερη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζεται η ιδεατή αναπαράσταση μίας πλούσιας αστικής ...

Υπαίθρια έκθεση "Μνήμη και Λίθοι"
Μνήμη και Λίθοι
Στην υπαίθρια έκθεση «Μνήμη και Λίθοι», λίθινα μνημεία της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Μακεδονίας, που χρονολογούνται κυρίως από τον 1ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. αλλά και σε μεταγενέστερες περιόδους, μαρτυρούν τις ποικίλες χρήσεις του λίθου. Αυτό το φυσικό υλικό με την ανθεκτικότητά του υποσχόταν τη διάρκεια στον χρόνο των οχυρώσεων, των ταφικών μνημείων, των κτηρίων, των σκευών και των εργαλείων, αλλά και τη διαιώνιση της μνήμης ανθρώπων και ιδεών. Συχνά, ωστόσο, οι συνθήκες υπαγόρευαν την αναγκαιότητα ...

Περιοδικές εκθέσεις

"2084". Περιοδική έκθεση του 5ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση
(Από 01/12/2019 έως 12/01/2020)

Tο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση, αποτέλεσμα της δυναμικής συνεργασίας τριών φωτογραφικών ομάδων («Φωτοπόροι, «ΚΛΙΚers», «Φ») αλλά και διαφόρων φωτογράφων από όλη την Ελλάδα, έχει καθιερωθεί ως ένα φωτογραφικό γεγονός της πόλης.
Το φετινό 5ο φεστιβάλ, με γενικό τίτλο "2084", φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και σε τρεις αίθουσες τέχνης της πόλης, τον Ιανό, τη γκαλερί Chalkos και τον πολυχώρο εικόνας Κούνιος. Στο πλαίσιό του συμμετέχουν σαράντα ένας φωτογράφοι ...

«Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα», Περιοδική συλλογική εικαστική έκθεση
(25 Σεπτεμβρίου-15 Νοεμβρίου 2020)

Η νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα» εντάσσεται στις δράσεις εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αφιερωμένες φέτος στην «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση».
Προϊόν της σύμπραξης μιας ομάδας καλλιτεχνών (Μαρία Παπατζέλου, Βάγια Πολίτη, Everett Kennedy Brown, Masashi Nakamura και Σταύρος Παρχαρίδης) η έκθεση παρουσιάζει έργα που διαπραγματεύονται την αναμέτρηση ή συμπόρευση του γυναικείου σώματος με ...

Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]
(7.2021-7.2022)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει στις 15 Ιουλίου 2021 την έκθεση με τίτλο, Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021].
Η περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει ένα έτος, αποτελεί τη συμμετοχή του μουσείου στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από τον σημαντικότερο σταθμό της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το ξέσπασμα του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.
Σχεδόν 100 χρόνια μεσολαβούν από το 1821 μέχρι το 1912 όταν ενσωματώνεται και η Μακεδονία ...

άποψη της έκθεσης
Από τον Νότο στον Βορρά: Aποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο
(12 ΙΟΥΛ 2019 - 31 ΑΥΓ 2020)

Η περιοδική έκθεση «Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο» αποπειράται να αφηγηθεί μία από τις πολλές σελίδες που συνθέτουν τη συναρπαστική ιστορία του Ελληνικού Αποικισμού.

Μια ιστορία που διαπερνά πολυάριθμες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού: το εμπόριο και την οικονομία, τις πολιτικές μεταβολές και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς, τις λατρείες και τα ταφικά έθιμα, αλλά και τους μύθους που πλάστηκαν γύρω από την ιδέα της θαλασσινής περιπέτειας και της ...

Άποψη της έκθεσης
Μεσαιωνικοί Θησαυροί
(14/12/2017 έως 15/04/2018)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μερικά από τα πολυτιμότερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των συλλογών του Κρατικού Αρχαιολογικού Μουσείου Βαρσοβίας. Πρόκειται για 445 τεχνουργήματα που χρονολογούνται κυρίως από τον 11ο έως τον 13ο αι. και προέρχονται από αρχαιολογικές έρευνες του τελευταίου αιώνα στην Πολωνία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές του 19ου αι. Η εκθεσιακή αφήγηση ξεδιπλώνεται μέσα από 11 θεματικές ...

Ά. Κατσιλάκης, Χωρίς τίτλο, 2019.
«Ευρήματα» του Άρη Κατσιλάκη, περιοδική εικαστική έκθεση
(Από 02/07/2020 έως 13/09/2020)

Η περιοδική έκθεση «Ευρήματα» παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε μια μοναδική συγκυρία, καθώς διοργανώνεται λίγες μόνο μέρες μετά το άνοιγμα των μουσείων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη νέα ατομική έκθεση του Άρη Κατσιλάκη, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελείται από φαντασιακές γλυπτικές συνθέσεις που παραπέμπουν στον χώρο του ασυνείδητου.

Άποψη της έκθεσης
Αντιγράφοντας (σ)το παρελθόν: Ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης
(25/11/2018-24/11/2019)

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 διοργανώνει την περιοδική έκθεση με τίτλο: «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ (Σ)ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ»
Η έκθεση αποπειράται να προσεγγίσει το πολυσήμαντο φαινόμενο της αντιγραφής, στο παρελθόν και το παρόν και στις αμέτρητες σε ποικιλία εκφράσεις του. Βασισμένη σε μια πρωτότυπη θεματική, μέσα από μια παρουσίαση που συνδυάζει λόγο, ήχο και εικόνα διερευνά με έμφαση το φαινόμενο ...

Άποψη της έκθεσης
Ειδώλιο. Ένας μικρόκοσμος από πηλό
(Από 03/04/2017 έως 30/04/2018)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκθεση για την κοροπλαστική παραγωγή στην Ελλάδα: 670 επιλεγμένα πήλινα ειδώλια που χρονολογούνται από την αρχαιότερη νεολιθική (7η χιλιετία π.Χ.) μέχρι την ύστερη αρχαιότητα (4ος αι. μ.Χ.), προέρχονται από ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τα περισσότερα «συστήνονται» για πρώτη φορά στο κοινό. Στόχος είναι η πολυδιάστατη παρουσίαση του θέματος, σχολιάζοντας πτυχές της τεχνικής, της χρήσης, της ...

Αφίσα έκθεσης
Αναβιώνοντας τις Αιγαιακές ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού
(10 Μαΐου 2019 - 30 Ιούνιου 2019)

Η ένδυση συγκαταλέγεται στα χαρακτηριστικά εκείνα που επιβεβαιώνουν τις στενές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις περιοχές του Αιγαίου, τη Μινωική Κρήτη, τις Κυκλάδες και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1700-1100 π.Χ.).

Πειραματικά αντίγραφα ενδυμάτων αναβιώνουν με ζωντανό και άμεσο τρόπο τις ενδυματολογικές προτιμήσεις και ιδιαιτερότητες της μινωικής και μυκηναϊκής κοινωνίας, οι οποίες μας είναι γνωστές κυρίως μέσα από την κρητομυκηναϊκή τέχνη. Τα εκθέματα, που παρουσιάζονται, ...

Αφίσα έκθεσης
Μορφές και Διάλογοι: Αρχαία αγγειογραφία και σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες
(Από 30/10/2017 έως 15/01/2018)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την έκθεση «Μορφές και Διάλογοι. Αρχαία αγγειογραφία και σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες» του Ισπανού καλλιτέχνη Miguel Angel Vazguez Vera. Ο Vera είναι ένας σύγχρονος ζωγράφος, που αναγνωρίζει τη δυναμική της αρχαίας ελληνικής τέχνης και εκμεταλλεύεται στο έργο του τη δυνατότητα της ελληνικής αγγειογραφίας να αποτελέσει μία κοινή συμβολική γλώσσα επικοινωνίας για τον σύγχρονο άνθρωπο. Στην έκθεση εκτίθενται πενήντα ένα σχέδια του Ισπανού ζωγράφου, ...