«Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα», Περιοδική συλλογική εικαστική έκθεση
(25 Σεπτεμβρίου-15 Νοεμβρίου 2020)

Η νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα» εντάσσεται στις δράσεις εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αφιερωμένες φέτος στην «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση».

Προϊόν της σύμπραξης μιας ομάδας καλλιτεχνών (Μαρία Παπατζέλου, Βάγια Πολίτη, Everett Kennedy Brown, Masashi Nakamura και Σταύρος Παρχαρίδης) η έκθεση παρουσιάζει έργα που διαπραγματεύονται την αναμέτρηση ή συμπόρευση του γυναικείου σώματος με τις κυρίαρχες αναπαραστάσεις, όπως έχουν αποτυπωθεί σε ιστορίες και μύθους διαφόρων πολιτισμών.

Με αφετηρία αναπαραστάσεις του θηλυκού στην αρχαία και σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη, τα εικαστικά βιβλία «Το κουτί της Πανδώρας» και «Αφορισμοί: Βιβλίο Ι (Mea Culpa), Βιβλίο ΙΙ (Αφύπνιση), Βιβλίο ΙΙΙ (De Facto)» της Βάγιας Πολίτη (Vaya Politi) που ζει στη Γαλλία συνδιαλέγονται με την εγκατάσταση «Δεύτερο δέρμα» της Μαρίας Παπατζέλου, η οποία εμπνεόμενη από την ιαπωνική παράδοση, δημιουργεί ένα χάρτινο κιμονό από χειροποίητο ιαπωνικό washi χαρτί με ζωγραφισμένα άνθη και φύλλα χρυσού και χάρτινες ζώνες Obi μήκους 3 μ. Η εγκατάσταση της Μ. Παπατζέλου επαναπροσεγγίζεται φωτογραφικά από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Everett Kennedy Brown, ο οποίος με έδρα το Κυότο είναι διεθνώς γνωστός για την εφαρμογή πρωτόλειων μεθόδων της φωτογραφικής τέχνης, από τον Ιάπωνα ερευνητή συγγραφέα και φωτογράφο Masashi Nakamura, καθώς και από τον σκηνοθέτη Σταύρο Παρχαρίδη.

Μια συνύπαρξη εικαστικών αφηγήσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τόπο γνώσεων, ιστοριών και συναντήσεων που αναδεικνύει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πηγή δημιουργικής μαθητείας.

Είσοδος ελεύθερη στο κοινό.

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.