Μεσαιωνικοί Θησαυροί

Άποψη της έκθεσης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μερικά από τα πολυτιμότερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των συλλογών του Κρατικού Αρχαιολογικού Μουσείου Βαρσοβίας. Πρόκειται για 445 τεχνουργήματα που χρονολογούνται κυρίως από τον 11ο έως τον 13ο αι. και προέρχονται από αρχαιολογικές έρευνες του τελευταίου αιώνα στην Πολωνία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές του 19ου αι. Η εκθεσιακή αφήγηση ξεδιπλώνεται μέσα από 11 θεματικές ενότητες, δίνοντας έμφαση στις χρήσεις, τους τύπους, τις διακοσμητικές τεχνοτροπίες και τις κατασκευαστικές τεχνικές των κοσμημάτων και, έμμεσα, στην καλλιτεχνική, αισθητική, κοινωνική και συμβολική αξία τους. Ο περίφημος «Θησαυρός του Borucin» συνιστά μία ξεχωριστή εκθεσιακή ενότητα.

Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας που ξεκίνησε ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας τα δύο τελευταία χρόνια (2015-2016), με αφορμή την παρουσίαση στην Πολωνία (Πόζναν και Βαρσοβία) της περιοδικής έκθεσης του ΑΜΘ “Everyday Life In Prehistoric Macedonia”.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου: www.amth.gr