«Ευρήματα» του ’ρη Κατσιλάκη, περιοδική εικαστική έκθεση

’. Κατσιλάκης, Χωρίς τίτλο, 2019.
Η περιοδική έκθεση «Ευρήματα» παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε μια μοναδική συγκυρία, καθώς διοργανώνεται λίγες μόνο μέρες μετά το άνοιγμα των μουσείων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη νέα ατομική έκθεση του ’ρη Κατσιλάκη, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελείται από φαντασιακές γλυπτικές συνθέσεις που παραπέμπουν στον χώρο του ασυνείδητου.

Οι δημιουργίες, κατασκευασμένες από λευκό πηλό, επικυρώνουν τις ιδιαίτερες πλαστικές αξίες και τις εκφραστικές δυνατότητες της τέχνης του ’ρη Κατσιλάκη. Πρόκειται για μεταμοντέρνες νεκρές φύσεις με σουρεαλιστικές καταβολές, ελεύθερες και περίοπτες στον χώρο, στις οποίες φυσικές μορφές ―φυτά, κουκούλια, καρποί, ζωντανοί οργανισμοί― συμπλέκονται με απολιθώματα και ζωτικά ανθρώπινα όργανα, βιομηχανικά αντικείμενα και κατάλοιπα, εργαλεία, νάρκες βυθού, αντιασφυξιογόνες μάσκες και μάσκες με μυτερές απολήξεις σαν ράμφη πουλιών που χρησιμοποιούσαν, από την εποχή του Μεσαίωνα, οι θεραπευτές γιατροί σε περιόδους θανατηφόρων επιδημιών σε μια απροσδόκητη συνάντηση με το σήμερα, το τρομακτικό φάσμα και την απειλή της πανδημίας.

Τα έργα, που δημιουργήθηκαν στην προ COVID-19 εποχή, αποδεικνύονται προφητικά και επιβεβαιώνουν την ικανότητα της τέχνης να αφουγκράζεται διαισθητικά το μέλλον και να το εκφράζει με τρόπο μοναδικό. Γίνονται τα κλειδιά ενός εικονογραφικού κώδικα που κατευθύνει σε περαιτέρω επίπεδα προσέγγισης, ανάγνωσης και ερμηνείας, ανακαλώντας τα ευρήματα μιας μελλοντικής αρχαιολογικής ανασκαφής ή τα εκθέματα ενός δυστοπικού μουσείου της βιολογικής εξέλιξης και των γενετικών μεταβολών. Ταυτόχρονα, η λευκότητα του υλικού τους επιτείνει τη μεταφυσική αίσθηση, την αποξένωση και την ψυχρότητα, το μυστήριο και την αμφισημία της παρουσίας τους.

Σε έναν εκθεσιακό χώρο απόλυτης λευκότητας, εναρμονισμένο με την αισθητική και τον συμβολικό κώδικα του καλλιτέχνη, τα γλυπτά βγαίνουν από ένα απόκοσμο μέλλον και δημιουργούν πολλαπλές συζεύξεις με τα αντικείμενα του υλικού πολιτισμού των ανθρώπων του παρελθόντος που εκτίθενται στο μουσείο δημιουργώντας νέες ερμηνείες.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Ι. Βοκοτοπούλου του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από τις 2 Ιουλίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020.

’λλες φωτογραφίες της έκθεσης