Αναβιώνοντας τις Αιγαιακές ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού

Αφίσα έκθεσης
Η ένδυση συγκαταλέγεται στα χαρακτηριστικά εκείνα που επιβεβαιώνουν τις στενές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις περιοχές του Αιγαίου, τη Μινωική Κρήτη, τις Κυκλάδες και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1700-1100 π.Χ.).

Πειραματικά αντίγραφα ενδυμάτων αναβιώνουν με ζωντανό και άμεσο τρόπο τις ενδυματολογικές προτιμήσεις και ιδιαιτερότητες της μινωικής και μυκηναϊκής κοινωνίας, οι οποίες μας είναι γνωστές κυρίως μέσα από την κρητομυκηναϊκή τέχνη. Τα εκθέματα, που παρουσιάζονται, αναπαράγουν όσο το δυνατόν πιστότερα τις ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά και παραδοσιακές μεθόδους.

Δημιουργός των πειραματικών αναπαραγωγών είναι η Diana Wardle, η οποία μελέτησε λεπτομερώς, για το σκοπό αυτό, τις αναπαραστάσεις ενδυμάτων στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού.

Η Diana Wardle είναι επιστημονική συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Birmingham (Αγγλία), μέλος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, ειδικός στην προϊστορική αρχαιολογία της Ελλάδας, καλλιτέχνης, σχεδιάστρια ρούχων και επιμελήτρια πολλών εκθέσεων, μεταξύ των οποίων η «Homer’s Heroes» (Birmingham Museum and Art Gallery, 1984), ενώ επίσης έχει κατασκευάσει αντίγραφα Μυκηναϊκών κοστουμιών για διάφορα ντοκιμαντέρ, όπως το “Helen of Troy” (Lion TV, 2005).

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου: www.amth.gr