| Περιγραφή | | Εκθέματα |

Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών
(από 18 Μαΐου έως 10 Οκτωβρίου 2018)

Η έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου επιχειρεί να αναδείξει το ρόλο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως πόλο σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μεταξύ του 300 -1000 μ.Χ., μια περίοδο που κλυδωνίζεται από μεγάλες ανακατατάξεις και ανατροπές. Μέσα από έξι θεματικές ενότητες: α)Μετάβαση, β)Η Πνευματική ζωή, γ)Πολεμικές συγκρούσεις στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (4ος – 10ος αιώνας), δ)Το Εμπόριο, ε)Τα εγκόσμια και στ)Η Θρησκευτική λατρεία,

ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να δει πώς ζούσαν οι άνθρωποι στην πρώτη χιλιετία, πώς ήταν η καθημερινή τους ζωή, τι φοβόντουσαν, από τι κινδύνευαν, τι τους άρεσε, με τι ασχολούνταν και σε τι πίστευαν.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος CEMEC: Connecting Early Medieval European Collections, με συντονιστή το Allard Pierson Museum και το Πανεπιστημίο του Άμστερνταμ και βασικός του στόχος είναι η ανάδειξη με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας των ευρωπαϊκών μουσειακών συλλογών που χρονολογούνται στον μεσαίωνα.

Εταίροι

Allard Pierson Museum Amsterdam/University of Amsterdam