Ο Δρόμος του Φωτός και της Ελπίδας -To ταξίδι του Ελληνισμού στην Ιαπωνία
(16 Ιανουαρίου 2019 έως 28 Ιανουαρίου 2019)

Σύμφωνα με κοινή φιλοσοφική σκέψη Ανατολής και Δύσης: «Η αιωνιότητα ζει σε μια στιγμή και το σύμπαν σ’ έναν κόκκο σκόνης». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εάν το σύμπαν περικλείεται σε κάποιο μεγαλύτερο και εάν «όλα είναι ένα και ένα είναι όλα», μπορούμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως Ένα - από το απειροελάχιστο σωματίδιο ύλης μέχρι το μέγιστο σύμπαν.

Όλοι είμαστε μέρος όλων και όλα συνδέονται μεταξύ τους: αυτό είναι το κύριο μήνυμα της έκθεσης «Δρόμος του Φωτός και της Ελπίδας», της οποίας η αρχαία Ευρασιατική σοφία έφθασε στην Ιαπωνία πριν από 1300-1500 χρόνια, μέσω του Δρόμου του Μεταξιού και ζει ακόμα σήμερα ως είδος τέχνης. Το Ευρασιατικό μονοπάτι όπου καλλιεργήθηκε το όραμα αυτό της ενότητας και στο οποίο η ομορφιά και η σοφία αλληλεπιδρούν ως ο «Δρόμος της εισαγωγής του Βουδισμού Vairocana στην Ιαπωνία», αποτελεί έμπνευση για ενότητα, υπερβαίνοντας τα σύνορα Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου.

Αυτή η περιοδεύουσα ανά τον κόσμο έκθεση προβάλει «οράματα που απηχούν την ενότητα» μέσα από επιλεγμένα έργα ως μαρτυρία της διασύνδεσης Ανατολής και Δύσης, όπου «Το Ευρασιατικό Μονοπάτι της Σοφίας» διακρίνεται ξεκάθαρα απ’ άκρη σ’ άκρη.

Όσο η πόλη Νάρα ήταν αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, ήταν στην πραγματικότητα το ανατολικότερο άκρο του Δρόμου του Μεταξιού. Εάν θα έπρεπε να αναζητήσουμε έναν πολιτιστικό σύνδεσμο μεταξύ της Ρώμης, το δυτικότερο άκρο, με τη Νάρα, θα μπορούσαμε να τον βρούμε στη γλυπτική τέχνη του 8ου αι. που ενσωματώνουν τα ιδεώδη του ανθρώπινου πνεύματος, καθώς και τις ελεύθερες και ζωντανές κινήσεις επηρεασμένες από το κλασικό στυλ της αρχαίας Ελλάδας.

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €4