Αρχαιολογία εν καιρώ Πολέμου στο Κιλκίς. Από τα χαρακώματα των μαχών… στα σκάμματα των ανασκαφών

Αφίσα της έκθεσης
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς ανακοινώνει τη μεταφορά της περιοδικής επετειακής έκθεσης 'ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εν καιρώ ΠΟΛΕΜΟΥ στο ΚΙΛΚΙΣ. Από τα χαρακώματα των μαχών... στα σκάμματα των ανασκαφών' από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης με διάρκεια από 27 Ιουνίου 2019 έως 28 Σεπτεμβρίου 2019.

Η έκθεση αφηγείται πολλές ιστορίες που αφορούν τη Μνήμη του Μεγάλου Πολέμου στα πεδία των μαχών του Μακεδονικού Μετώπου στο Κιλκίς. Ειδικό αντικείμενό της αποτελεί η συνάντηση των χαρακωμάτων του Μακεδονικού Μετώπου (1915 - 1918) με οικιστικά κατάλοιπα και ταφικούς τύμβους προϊστορικών και πρωτο-ιστορικών περιόδων (περ. 1400 έως 700 π.Χ.). Η τυχαία αυτή συνάντηση οδήγησε στην έναρξη της αρχαιολογικής έρευνας στην Κεντρική Μακεδονία λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δομή της έκθεσης αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες: «Ο Μεγάλος Πόλεμος και το Μακεδονικό Μέτωπο», «Το Κιλκίς στη σκιά του πολέμου» και «Οι ανασκαφικές τομές στα χαρακώματα».

Η έκθεση υποστηρίζεται από πλούσιο και ποικίλο αρχειακό και οπτικό υλικό (καρτ ποστάλ), προερχόμενο από πολλά και διαφορετικά αρχεία (Βρετανική Σχολή Αθηνών, Imperial War Museum, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Γενικά Αρχεία του Κράτους κ.ά.) και από επιλεγμένα αρχαιολογικά αντικείμενα προερχόμενα από τις πρώτες ανασκαφές τόσο στη διάρκεια όσο και αμέσως μετά τον πόλεμο.

Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικά στρατιωτικά αντικείμενα από τη Συλλογή του Συνταγματάρχη ε.α. Βασίλειου Νικόλτσιου, διοράματα αναπαράστασης οχυρωματικών εγκαταστάσεων (του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Παιχνιδιών Στρατηγικής και του κ. Β. Νικόλτσιου) καθώς και εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό (video 8΄34").

H φιλοσοφία σχεδιασμού της έκθεσης, του οποίου η σύλληψη και η υλοποίηση έγινε από την εταιρεία Polyptychon Υπηρεσίες Πολιτισμού, βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές: αρθρωτή σχεδίαση, εύκολη μεταφορά και χρήση αποκλειστικά φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Ο σχεδιασμός της έκθεσης είναι πολυαισθητηριακός, καθώς συνθέτει την παρουσίαση αυθεντικών μουσειακών αντικειμένων, το ψηφιακό έκθεμα και τον ηχητικό σχεδιασμό, απαραίτητο για τη δημιουργία μιας ολιστικής οπτικοακουστικής μουσειακής εμπειρίας.

Η παρουσίαση της έκθεσης στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης υποστηρίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, ώρα 20.30 μ.μ. Στα εγκαίνια της έκθεσης συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τρεις ηθοποιούς του, οι οποίοι θα αναγνώσουν κείμενα των Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Στρατή Μυριβήλη και Ferdinand Florent Fels, δίνοντας μια ιδιαίτερη νότα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά την άφιξη των συμμαχικών δυνάμεων του Μακεδονικού Μετώπου μεταξύ 1915-1918, καθώς και στα ειδεχθή χαρακώματα του Μεγάλου Πολέμου. Τα ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Νεφέλη Ανθοπούλου, Γιώργος Κολοβός, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Την εκδήλωση των εγκαινίων θα επενδύσει μουσικά το συγκρότημα Rabbit Hole.

Δρ. Γεωργία Στρατούλη

Δρ. Σταμάτης Χατζητουλούσης

Εισιτήρια:
Τρίτη - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο : 08:00 - 16:00 Πέμπτη: : 10:00 - 18:00 Κυριακή - Δευτέρα: κλειστά