Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας
(28 Σεπτεμβρίου 2019 έως 30 Απριλίου 2020)

χρυσό στεφάνι ελιάς
H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς την από χρόνων περιοδεύουσα έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας», με μία νέα και εμπλουτισμένη μουσειογραφική πρόταση.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες του Ορέστη Κουράκη που απεικονίζουν χρυσά στεφάνια, τα οποία προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής της κεντρικής Μακεδονίας και ανήκουν στην πλούσια συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά, στην εν λόγω έκθεση παρουσιάζεται και το χρυσό στεφάνι με φύλλα ελιάς από τις ανασκαφές σε ταφικό τύμβο της ελληνιστικής περιόδου στα νότια του αστικού κέντρου της αρχαίας Ευρωπού, στον Δήμο Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς.

Τα χρυσά στεφάνια αποτελούσαν τεχνουργήματα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, ως προϊόντα ιδιαίτερα πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, επιχρυσωμένο χαλκός και σπανιότερα άργυρος) της μακεδονικής γης και ως ακριβείς αναπλάσεις διαφόρων φυτών της ελληνικής γης (βελανιδιά, δάφνη, κισσός, μυρτιά, ελιά). Η ποικιλομορφία αυτή υπογραμμίζεται με την παρουσία στους εκθεσιακούς χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς σύγχρονων αντίστοιχων φυτών προς σύγκριση.

Εκτός από προϊόν υψηλής τεχνικής τα μεταλλικά στεφάνια συνιστούσαν παράλληλα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο φορείς πολλαπλής νοηματοδότησης, τόσο στον δημόσιο, κοσμικό και θρησκευτικό βίο (ως διακριτικό εξάρτημα βασιλικής και ιερατικής εξουσίας, ακόμη και συμποσιαστών ιδιαίτερης ευμάρειας, ως αντικείμενο ανταμοιβής για ανδραγαθήματα στη δημόσια ζωή ή αφιέρωσης σε θεούς, ως έπαθλο σε αθλητικούς αγώνες αλλά και ως πολύτιμο τμήμα θησαυρών σε ιερά) όσο και στον κόσμο των νεκρών (ως σύμβολο της θέσης τους στην κοινωνική, πολιτική ή θρησκευτική σφαίρα ή ως αντικείμενα, αποτροπαϊκά ή διαβατήρια, της ταφικής τελετουργίας).

Διάρκεια έκθεσης 28 Σεπτεμβρίου έως 30 Απριλίου 2020.

Δρ Γεωργία Στρατούλη